Door de Corona-crisis zijn de lessen opgeschort. Leerkrachten doen hun best om leerachterstanden te voorkomen. Ze bieden massaal digitaal materiaal aan, zodat de leerlingen van thuis uit kunnen werken.

Fijn, maar deze medaille heeft ook een keerzijde: niet elke leerling heeft de mogelijkheid om thuis te werken met een computer.

Liese Bergen: "Als leerkracht Nederlands en geschiedenis in het secundair onderwijs, begeleid ik mijn leerlingen digitaal. Ik stuur hen opdrachten door en zij kunnen mij via diverse digitale kanalen vragen stellen.

Na anderhalve week afstandsonderwijs merk ik dat dit voor sommige leerlingen goed lukt, maar van een grote groep kreeg ik tot nu toe geen enkele taak binnen. Ik nam contact op met leerlingen en ouders en wat blijkt: in verschillende gezinnen is deze manier van werken niet haalbaar.

Ouders werken bijvoorbeeld met twee van thuis uit en hebben de computer(s) overdag nodig. Kinderen kunnen ze op dat moment niet gebruiken. Of er is gewoonweg geen computer in huis. Of het gezin staat dermate onder druk, waardoor schoolwerk zonder hulp gewoonweg niet lukt."

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers vraagt de steden en gemeenten om kinderen uit kwetsbare gezinnen naar gratis internet te leiden of laptops uit te lenen.

Liese Bergen: "Ik vind dit een zeer goed initiatief en kan getuigen dat het ook in Herentals broodnodig is. Daarom roep ik als gemeenteraadslid de meerderheid op dit initiatief van de minister positief te beantwoorden. We kunnen het ons niet veroorloven dat jongeren leerachterstand oplopen.

Ik zie dat een stad zoals Mechelen er alvast in slaagt om dit project uit te rollen. Wat in Mechelen kan, moet in onze stad ook kunnen.

Als we het afstandsonderwijs willen laten slagen, moeten we iedereen kunnen bereiken, ook de meest kwetsbare groepen.

Dat doe je niet door de internettoegang in de bib af te sluiten, zoals in Herentals gebeurt, maar wel door gratis internet aan te bieden en door laptops uit te lenen. Internetproviders, zoals Telenet en Proximus, voorzien sinds vorige week inlogcodes voor gemeenten, OCMW's, scholen of jeugdorganisaties voor leerlingen zonder internettoegang.

Ze mogen het signaal in de buurt gratis gebruiken tot het einde van het schooljaar, waardoor ze toegang hebben tot het internet en lesmateriaal.

De stad Herentals moet dit aanbod promoten, zodat mensen weten dat het bestaat.

Door samen te werken met stad, onderwijs, telecom en andere bedrijven is het ook in Herentals mogelijk om van afstandsonderwijs een succes te maken," aldus Liese Bergen.