Onder ruime belangstelling vond zaterdag een Japanse traditionele ceremonie met diploma-uitreiking plaats bij de Jujutsu club van Herentals.

'De jongeren (van 7 tot 14 jaar) gaven een sprankelend performance bij een sketch waarin de aangeleerde Jujutsu technieken getoond werden', zeggen Bob Van Roy en Shihan Juul Verachtert van Makoto Jutsu Do Herentals.

'De laureaten bij de senioren lieten hun vaardigheden overborrelen tijdens een kari geiko (gevecht met meerdere aanvallers) en gaven een demonstratie van Jujutsu- en zwaardtechnieken.  Na elk optreden ontving de laureaat zijn of haar diploma uit handen van de sensei.

Daarmee werd het sportseizoen op een mooie manier afgerond. In september worden de trainingen hervat in de dojo van Sport Vlaanderen, Vorselaarsebaan. Welkom!', besluiten Bob Van Roy en Shihan Juul Verachtert.

Japanse Jujutsu : "zachte kunst", of nog correcter "soepele techniek"

Japanse Ju-jitsu of jioe-jitsoe betekent zoveel als "zachte kunst", of nog correcter "soepele techniek". Het is een Japanse zelfverdedigingskunst waarmee je in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen.

De beoefenaar ervan heet een jiujitsuka. Jiujitsu is als budokunst geschikt voor alle leeftijden. In het jiujitsu leer je niet alleen jezelf te verdedigen tegen verschillende aanvallen, maar ook het uitvoeren van verschillende aanvalstechnieken, zoals atemi (stoten en schoppen), klemmen, drukpunten en wurgingen.

Jujitsu is in principe geen sport, hoewel er wel een sportieve versie van bestaat, die vaak ook kortweg jiujitsu genoemd wordt, dat het fighting system, groundfight, duo system en Random Attacks kent. Een vechtsport is gebonden aan regels, jiujitsu daarentegen is bij uitstek een vechtkunst, gebaseerd op de aanval van een tegenstander vanuit alle denkbare posities en vanuit diverse vechtdisciplines.

Meer informatie over Jujutsu Herentals op: https://www.makotojutsudo.com/

Makoto Jutsu Do vzw, Kapittelbossen 50, 2200 Herentals - Shihan Juul Verachtert, juul.verachtert@makotojutsudo.com