Ook de binnenvaart in Vlaanderen is dinsdag zwaar verstoord als gevolg van vakbondsacties aan de sluizen, uit protest tegen de hervormingsplannen van Vlaams minister Liesbet Homans (N-VA) voor het Vlaamse ambtenarenstatuut. In totaal worden dinsdagochtend zeventien sluizen niet bediend, tientallen binnenvaartschepen liggen te wachten, zo wordt bevestigd bij De Vlaamse Waterweg.

Aan de sluis in Evergem, op de Ringvaart rond Gent, liggen 36 schepen te wachten. Aan de sluis in Wijnegem, op het Albertkanaal, liggen er een 28-tal schepen. In Genk, eveneens op het Albertkanaal, gaat het om 14 wachtende schepen, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg.

Enkel de sluis van Olen, op het Albertkanaal, wordt dinsdagvoormiddag bediend. Gemiddeld passeren er dagelijks zo'n honderd schepen aan elke sluis van het Albertkanaal.

Ook het binnenvaartverkeer op het kanaal Brugge-Zeebrugge, Gent-Oostende, Brussel-Schelde, Ieper-IJzer, Nieuwpoort-Duinkerke, Bocholt-Herentals, het Lokanaal en op de Zuid-Willemsvaart ondervindt hinder doordat sluizen niet bediend worden.

Hoelang de acties zullen duren, is niet bekend. Bij De Vlaamse Waterweg houdt men alvast rekening met stremming van het scheepvaartverkeer tot 18 uur dinsdagavond, aldus Stinissen. (Belga)