Op zaterdag 12 augustus om 11u wordt op de Grote Markt (aan KBC) in Herentals het standbeeld ter ere van Keizer Rik Van Looy onthuld. Iedereen is uitgenodigd om die inhuldiging mee te maken, ook fans uit gans Vlaanderen en de EU zijn welkom.

Kunstenaar Philip Aguirre : 'Rik is vrij natuurgetrouw uitgebeeld'

Kunstenaar Philip Aguirre uit Borgerhout heeft het standbeeld voor wielerlegende Rik Van Looy (83), de onvolprezen Keizer van Herentals, gerealiseerd.

Philip Aguirre (55) : 'Het standbeeld is zo'n 3 meter hoog, gegoten in een kunststof vermengd met gietijzerpoeder. Dat is dus zeer sterk materiaal dat de tand des tijds perfect zal doorstaan.

Rik is vrij natuurgetrouw uitgebeeld, dus duidelijk herkenbaar. Hij draagt geen kostuum, maar een dagelijkse kleding zoals hij zich het beste voelt.

Er is ook een link naar de Vlaamse Wielerschool, de wielerjeugd is onze toekomst.

Rik Van Looy is zeer tevreden over het ontwerp. Ik heb een warm contact met Rik, die bij de realisatie van het monument heel nauw betrokken was', besluit een fiere Philip Aguirre.  'Het beeld werd uitgevoerd in een polyester-bronsmengeling. Het ziet eruit als brons en er zit ook brons in, maar het wordt koud gegoten', legt Philip Aguirre uit. 'Het is heel sterk en duurzaam.'

Inhuldiging zaterdag 12 augustus om 11u

Het standbeeld wordt bedekt met een Herentalse vlag. Na enkele toespraken onthult Rik zelf het beeld.

Na de plechtige onthulling volgt een openluchtreceptie voor iedereen.  

Rik Van Looy palmares

Rik Van Looy (Grobbendonk, 20 december 1933) won 493 wedstrijden.

Hij werd tweemaal wereldkampioen op de weg (1960 en 1961). Hij is de énige wielrenner die de zes klassiekers buiten categorie (Luik-Bastenaken-Luik, Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix, Parijs-Tours, Ronde van Lombardije en Ronde van Vlaanderen) heeft gewonnen.

Hij won in de drie grote rondes, Giro, Tour en Vuelta, punten- of bergklassement. Hij blonk vooral uit als sprinter.  Van Looy reed ook op de baan. Hij won 12 zesdaagsen, waarvan tien samen met Peter Post.

Van Looy ontving in 2005 de prijs van Sportpersoonlijkheid van het Jaar van de provincie Antwerpen, een prijs die door Panathlon Antwerpen werd uitgereikt. Van Looy ontving deze prijs voor zijn inzet en bezieling in de Vlaamse Wielerschool.

Guy Verellen / NNieuws.