Het standbeeld van wielerlegende Rik Van Looy, dat op 12 augustus op de Grote Markt van Herentals werd geplaatst, keert op 16 oktober een weekje terug naar het atelier van kunstenaar Philip Aguirre.

Dat gebeurt op vraag van de kunstenaar zelf. Hij gaat enkele verstevigingswerken uitvoeren in het standbeeld, zodat het beter past op de fundering. Want net na de inhuldiging op 12 augustus stelden een gemeenteraadslid en bekommerde supporters al vast dat het beeld niet stabiel gemonteerd was.

'De fundering heeft de stad gegoten', zegt Philip Aguirre. 'Ik heb bij de inhuldiging op 12 augustus ook vastgesteld dat er speling zat op de constructie. Dat kan leiden tot barsten.  De firma die het beeld heeft gegoten,  gaat volgende week een betere verankering maken. De vraag dat het standbeeld ook LED-verlichting zou krijgen, is destijds ook gesteld, maar ik denk dat dat vergeten is.'

Zowel het stadsbestuur als de kunstenaar zitten erg verveeld met de zaak, maar keizer Van Looy reageert eerder laconiek. 'Ik heb in mijn hele leven nooit lang kunnen stil staan, ik begrijp dat mijn standbeeld daar dus ook moeite mee heeft.'

Als alles goed verloopt, staat Rik dus op maandag 23 oktober terug op zijn vertrouwde plaats aan de KBC op de Grote Markt.

LED-verlichting

Een verzoek van een N-VA gemeenteraadslid om ook het standbeeld te voorzien van 'vandalismevrije' LED-verlichting bleef tot vandaag nog onbeantwoord.  Als de nacht valt, zou het standbeeld als eyecatcher dat donkere deel van de Grote Markt kunnen opfleuren.

Rik Van Looy (83) is wereldberoemd als de Keizer van Herentals, werd 2 keer wereldkampioen op de weg en won in zijn leven 493 wedstrijden. (pp)