De politie van de zone Geel-Laakdal-Meerhout onderzoekt een geval van beroving op het Stationsplein in Geel. Volgend jaar plaatsen de politie en de stad net als elders in de Kempen een bewakingscamera bij het station.

De feiten deden zich zondagavond rond 19u voor op het Stationsplein. "Ik zat aan de bushalte wat op mijn smartphone te tokkelen terwijl ik op de bus naar huis wachtte", vertelt het slachtoffer uit Tessenderlo. "Plots doken er zes of zeven jongemannen op die me sloegen en stampten. Ze namen mijn telefoon mee en de 120 euro die ik net had afgehaald. Het duurde amper 20 seconden, maar ik was in één klap alles kwijt."

Tot zijn vreugde werd zijn gestolen toestel later die nacht teruggevonden in een vuilnisbakje op de trein naar Antwerpen. "Ze hadden door dat de telefoon traceerbaar is", denkt de man. Maar omdat hij geen aangifte van de feiten deed bij de politie, kreeg het korps pas maandag lucht van het verhaal, toen iemand anders het relaas van het slachtoffer deelde in een Geelse Facebookgroep. Pas dinsdag was er het eerste contact met de politie.

"We waren al gestart met het verzamelen van info om te zien of er gelijkaardige feiten zijn en of we bepaalde mensen in beeld kunnen brengen die in aanmerking komen als daders. In het voorjaar gebeuren deze zaken weleens onder studenten, maar dit is voor ons vrij nieuw, zeker op een zondagavond. Het is goed mogelijk dat de daders zich met de trein verplaatsten", zegt korpschef Dirk Van Aerschot.

Een bewakingscamera bij het station moet zulke zaken in de toekomst helpen te verduidelijken. De stad Geel bouwt samen met de lokale politie een cameranetwerk in de binnenstad uit.

Na camera's op de Markt en bij het stadspark volgt in 2019 een toestel bij het station. Het is dan de vierde Kempense stationsbuurt die met een of meerdere camera's wordt uitgerust om overlast en problemen met drugs te bestrijden. Mol was de eerste om samen met de spoordiensten voor camerabewaking te zorgen. En met succes ook: sindsdien zijn de problemen er grotendeels van de baan.

Ook de politiezone Turnhout breidt deze zomer zijn brede netwerk uit met een exemplaar in de stationsomgeving. Die richt de blik ook op het verlengde van de De Merodelei en op de parking achter het station. Die camera leest nummerplaten, detecteert onregelmatigheden en screent verdachten die de stad per trein verlaten.

Ten slotte plaatsen de stad Herentals en de politiezone Neteland drie camera's in de stationsbuurt. Die komen er na positieve ervaringen in het eerdere gebruik van een mobiele camera.

Bron GVA -  01/08/18   - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish