Niet alleen reden de treinen reden vorig jaar gemiddeld genomen minder stipt dan in 2017, er werden ook meer treinritten afgeschaft. Over het hele jaar werden 26.626 treinen afgeschaft, of 2,02 procent van alle treinen, zo blijkt uit het stiptheidsrapport dat woensdag werd gepubliceerd op de website van spoornetbeheerder Infrabel.
In 2017 waren 19.557 treinen afgeschaft of 1,54 procent.
Meer afgeschafte treinen dus, maar zeker geen record. In 2016 bijvoorbeeld werden 38.000 treinen afgeschaft, 3,1 procent van alle treinen. Vooral verschillende spoorstakingen hadden toen een grote invloed op het aantal afschaffingen.
Het stiptheidsrapport bevestigt voorts nog eens dat de stiptheid vorig jaar daalde tot 87,2 procent.
De stiptheid daalt tot 85,3 procent als er rekening wordt gehouden met het aantal reizigers op de treinen. Dat betekent dat de vertraging van een trein met veel reizigers zwaarder doorweegt dan die van een minder volle trein.
Tijdens de avondspits rijden de reizigerstreinen het minst stipt: 82,7 procent komt dan aan met hoogstens 5 minuten en 59 seconden vertraging.
In de ochtendspits is de toestand iets beter: 85,8 procent. In de daluren (87,4 procent) en vooral tijdens de weekends (91,1 procent) rijden nog meer treinen op tijd.
Bij de grote verbindingen scoort Bergen - Luik-Paleis (IC 25) het slechtst, met een stiptheid van 74,2 procent. Ook op de lijn Oostende - Eupen (IC 01) heeft een op de vier treinen vertraging (stiptheid van 75,6 procent). De meest stipte van de grote verbindingen is Antwerpen-Centraal - Poperinge / Lille Flandres (IC 04). De stiptheid bedroeg er vorig jaar 92,4 procent.
Zoals spoornetbeheerder Infrabel eerder op de dag zei, was de algemene stiptheid in de maand december wel bemoedigend. Ze bedroeg toen 90,0 procent, tegen 86,3 procent in december 2017. (BELGA)
Deze maand is het 70 jaar geleden dat De Strangers opgericht werden. Hoewel zij in 2002 officieel gestopt zijn met optreden, klinken hun liedjes nog altijd heel vertrouwd in de oren.
Als echte ambassadeurs van Antwerpen en de Antwerpse taal, hebben zij kleur en vrolijkheid gegeven aan vele generaties. De vzw De Strangers v’r Altaaid organiseert daarom een unieke viering op dinsdag 14 juni aan boord van de Flandria, in aanwezigheid van De Strangers John, Alex en Nest.
Een dag vroeger dan gepland, is topvoetballer Kevin De Bruyne in Drongen aangekomen voor de KDB Cup, een internationaal jeugdtornooi U15 waar hij zijn naam aan verbindt.
De organisatie en de jeugdspelers zijn enorm verheugd met het verrassingsbezoek. (VRTNWS) Beelden KDB Cup.
Op Pinksterzondag 5 juni laten de organisatoren van Jazz in Thals, na de corona-onderbreking van twee jaar, hun 'jazzdrang' weer de vrije loop en dit voor de 6e keer.
Ze presenteren gratis een breed en toegankelijk pallet aan stijlen op 9 gezellige locaties in de Herentalse binnenstad.
In het natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout zijn er vanmorgen, bijna exact twee jaar na de eerste keer, opnieuw tientallen bomen ingezaagd.
Nu zijn ze er erger aan toe.
Een deel van het natuurdomein, aan het bezoekerscentrum, is voorlopig afgesloten. (VRTNWS)
Op de hoek van de Gasthuisstraat en de Molenstraat in Beerse, tegenover de kerk, opent op zaterdag 28 mei Gastrobar Wiez.
Momenteel legt eigenaar Dirk Royens nog de laatste hand na een grondige, intense verbouwing. In een sfeervol interieur met retro toetsen zullen uitbaters Wim Duchêne en Inez d'Hertefelt er met veel enthousiame hun klanten ontvangen.
In Gastrobar Wiez is iedereen vanaf volgend weekend welkom voor een lekker glas, een fijne sfeer en kleine foodsharing gerechten.
Delhaize en Foodmaker uit Oevel, de gezonde restaurantketen en producent van ultraverse maaltijden, openen vandaag samen het derde gezamenlijke Foodmaker-restaurant in Brussel.
Het is gelegen in het prachtige nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis (Montagne du Parc) waar externe klanten ook welkom zijn. "Delhaize en Foodmaker willen samen inzetten op de werkende mens.
Vanaf maandag 30 mei werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in Gierle aan de De Nefstraat (N140).
Tijdens de werkzaamheden vernieuwt AWV het deel van de rijweg dat in klinkers ligt en vervangt dit door een wegdek in asfalt. Deze vernieuwing verhoogt de verkeersveiligheid en het rijcomfort voor de weggebruiker.
De Kreuners blijven immens populair. Vanavond top-of-the-bill op een uitverkocht Clamotte Rock in 't Stoetersdorp. Binnenkort in Neteland nog op Gladiolen (4/6) en op de HFF Volvo Van Houdt Happening in Herentals (29/7).
Vanavond weergalmden al hun grootste hits ('Layla', 'Ik Wil Je', 'Maak Me Wakker', 'Verliefd Op Chris Lomme', 'Nee Oh Nee',...) gecombineerd met handgeplukte en zorgvuldig opgeblonken parels uit een ver gouden verleden.
De BBC gaat de komende jaren 1.000 banen schrappen.
Dat blijkt uit een transformatieplan dat de topman van de Britse openbare omroep vandaag heeft voorgesteld.
De BBC gaat tegelijk meer middelen inzetten op digitale programma's en gaat hun nieuwszenders samenvoegen. (VRTNWS)
De bescherming die de coronavaccins bieden, neemt snel af. Vooral tegen een besmetting met symptomen van de omikronvariant.
Dat blijkt uit een studie van gezondheidsinstituut Sciensano bij bijna anderhalf miljoen Belgen.
De boosterprik krikt die bescherming wel tijdelijk weer op. Tegen ziekenhuisopname blijft de bescherming relatief stabiel.
Het is de eerste keer dat de beschermingsgraad in ons land op zo'n grote schaal is onderzocht. (VRTNWS)