Test Aankoop hoopt dat zo veel mogelijk Facebook-gebruikers zich aansluiten bij een collectieve schuldvordering die zij instellen tegen de sociale netwerksite.

De consumentenorganisatie vindt dat élke gebruiker recht heeft op een schadevergoeding van minstens 200 euro en dus niet alleen de gebruikers van wie de gegevens misbruikt zijn in het schandaal rond Cambridge Analytica.

Ook in Italië, Spanje en Portugal stappen organisaties naar de rechter.

Ondertussen is het twee maanden geleden dat het schandaal rond Cambridge Analytica losbarstte. De gegevens van meer dan 87 miljoen Facebook-gebruikers werden gedeeld zonder dat zij daarmee hadden ingestemd.

Volgens Test Aankoop is dit maar het topje van de ijsberg en verhandelt de sociale netwerksite al jaren de persoonlijke gegevens van gebruikers. Daarom stellen ze samen met drie andere consumentenorganisaties nu een rechtsvordering in tegen Facebook.

Test Aankoop vindt een claim op zijn plaats, omdat Facebook gegevens van zijn gebruikers heeft gedeeld met derden zonder dat ze hierover correct werden ingelicht en zonder expliciete toestemming.

Consumenten moeten volgens de vier organisaties opnieuw baas kunnen worden over hun eigen gegevens, ze moeten weten waarvoor ze gebruikt worden en ze moeten een correcte vergoeding ontvangen voor de toegevoegde waarde die hun gegevens opleveren voor ondernemingen die er gebruik van maken.

Facebookgebruikers kunnen zich aansluiten bij de class action via www.testaankoop.be/actiefacebook.  (VRTNWS)