Na tal van boze reacties over het onbruikbaar worden van de eerste generatie SD-digicorders en -boxen, is Telenet nu toch overstag gegaan: de basisdiensten voor de decoders worden gegarandeerd tot vijf jaar na aankoop.

Vorige maand had Telenet 100.000 abonnees een brief gestuurd met de melding dat hun SD-digicorders en digiboxen vanaf september onbruikbaar zouden zijn. Om televisie te kijken, moesten de klanten een nieuwe, dure (79 euro) digitale digicorder kopen die HD-beeld kan ontvangen.

De SD-digicorders en digiboxen die verdwijnen, werden tussen 2005 en 2009 door Telenet verkocht.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop reageerde woedend: "De consument wordt opnieuw voor het blok gesteld." De consumentenorganisatie richtte dan ook een open brief aan het Mechelse telecombedrijf en riep de gedupeerde consumenten op om de brief te ondertekenen. Meer dan 27.000 klanten deden dat.

Basisdiensten

Telenet heeft nu toch een toegeving gedaan. Het bedrijf zal "voor gekochte decoders de basisdiensten van digitale televisie gedurende vijf jaar garanderen". Basisdiensten zijn: tv-kijken in digitale kwaliteit, tv-gids, tv-theek en (voor digicorders) opnemen, pauzeren, terug- en verderspoelen.

"Als er in deze periode toch een technologische vernieuwing doorgevoerd zou worden waardoor een bepaalde categorie Digiboxen of Digicorders niet meer zou werken, dan voorziet Telenet een alternatief door een overeenstemmende decoder ter beschikking te stellen voor de resterende periode. Wanneer deze gratis terbeschikkingstelling voorbij is, valt de klant terug op het dan geldende huurtarief. Vanzelfsprekend kan de klant na deze periode ook gewoon zijn decoder terugbrengen naar een erkend Telenet Service Center", luidt het in een persbericht.

Niet goed genoeg

Test-Aankoop is nog altijd niet helemaal tevreden. "Beter, maar niet goed genoeg", stelt Test-Aankoop. De oplossing geldt immers niet voor klanten die vóór 2 april 2009 een decoder hebben gekocht. "En ten tweede omdat Telenet, gezien de tarieven die de operator hanteert, aan de consumenten toch een grotere financiële tegemoetkoming had mogen voorstellen naar aanleiding van de gedwongen overstap van SD naar HD", aldus nog Test-Aankoop.