'Steden en gemeenten zijn verantwoordelijk voor alle zwervende, verloren gelopen of achtergelaten dieren op hun grondgebied. Oog hebben voor dieren is dus niet alleen een vorm van goodwill, maar ook een officiële taak van de stad', zegt gemeenteraadslid Liese Bergen.
'Als gemeenteraadslid en schepen heb ik mij altijd bekommerd om de zwerfkattenproblematiek. In 2011 kwam er een doorbraak: de stad startte met een diervriendelijk zwerfkattenbeleid.
De tijd van het afvoeren en euthanaseren van zwerfkatten behoorde eindelijk tot het verleden. Een schare vrijwilligers, bijgestaan door een zeer geëngageerde coördinator, trokken op pad om zwerfkatten te vangen, te steriliseren en opnieuw vrij te laten. Samen met de Herentalse dierenartsen werden vaste tarieven afgesproken voor de operaties en de stad voorzag middelen om deze dierenartsen te betalen.
Op ons grondgebied wonen nu een heleboel gesteriliseerde zwerfkatten. En uiteraard hebben ook deze dieren nood aan beschutting. Sinds april 2018 zijn lokale besturen verplicht om beschutting en voeding te voorzien voor zwerfkatten die na hun sterilisatie opnieuw op het grondgebied vertoeven. Aan deze verplichting voldoet de stad Herentals tot op vandaag niet.
Maar er is mogelijk beterschap op til. Op 14 juni las ik een krantenartikel dat mij positief stemde. De Vlaamse regering biedt elke gemeente twee gratis schuilhokken voor zwerfkatten aan.
We moeten onze aanvraag voor 15 juli indienen. Mijn vragen komen dus netjes op tijd.
Ik hoop dat onze stad samen met de vrijwilligers overlegt hoe de verzorging van deze zwerfkatten het best aangepakt wordt. Zij hebben immers een jarenlange expertise en het lijkt mij niet meer dan logisch om op hun kennis en kunde te vertrouwen. Ik vind het dan ook ontluisterend dat ze tot op vandaag niet geraadpleegd zijn hierover.
En kijk eens aan, ook voor het inschrijven van de nodige budgetten komen mijn vragen precies op tijd.
Deze vragen leg ik voor aan de bevoegde schepen op de gemeenteraad van 2 juli:
- Waar plaatst onze stad deze schuilhokken?
- De mogelijkheid bestaat om er bij te bestellen. Zal onze stad hierop intekenen en de nodige budgetten voorzien?
Overigens, de Vlaamse overheid verdeelde ook chiplezers onder de steden en gemeenten. Het lijkt me dan ook logisch dat de vrijwilligers van het project zo'n chiplezer ter beschikking krijgen. Ook dat is tot op vandaag niet het geval.'