Tijdens een traditionele ceremonie in de dojo van Makoto Jutsu Do Herentals ontvingen Veerle Verachtert en Bob Van Roy hun shodan (zwarte band) uit handen van Soke Sensei  Juul Verachtert (5e dan) en Luc Claes (4e dan).

Tevens ontvingen zij hun Menkyo-licentie wat inhoudt dat zij vanaf nu les mogen geven aan nieuwe Jujutsuka's.

Beide laureaten gaven voor de aanwezigen een demonstratie van de technieken die zij de afgelopen jaren opstaken.

'Jujutsu is een niet-competitieve zelfverdedigingssport voor vrouwen en mannen van alle leeftijden', zegt Juul Verachtert, 'Soke Sensei' of 'Hoogste Leraar', uit Kapittelbossen Herentals.

'Sinds een aantal jaren zijn we een zelfstandige club met onze eigen stijl Makoto Jutsu Do. We ontwikkelen alles zelf en daarom staan we als stichters dan ook aan het hoofd van onze Stijl:  'Soke Sensei' of 'hoogste leraar' en dit is de hoogste functie mogelijk binnen een Japanse gevechtssportstijl.

Luc Claes is 'Shihanke Sensei' of  'Meester leraar' en dit is de tweede hoogste functie, zeg maar adjunct Soke.

Deze titels zijn eerder functies dan graden en staan sowieso boven alle graden: Soke Sensei en Shihanke Sensei vormen de Technische Commissie en werken alle Dan-programma's uit, nemen de examens af en verlenen dan uiteraard ook de Dangraden.

Door het toevoegen van de Menkyo ligt de nadruk meer op de club dan op het individu. Voor een club is het belangrijker dat er velen goed les krijgen dan dat er enkelen een hoge graad halen. Die club kan dan groeien en zal ook blijven bestaan nadat die enkelen wegvallen.

Jujitsu Herentals traint in de Dojo van Sport Vlaanderen Herentals op maandagavond (zwaardtraining en Budo voor volwassenen) en zaterdagvoormiddag (Budo voor volwassenen en jeugd van 7 tot 14 jaar). Iedereen mag komen proberen tijdens proeflessen', besluit Juul Verachtert, 'Soke Sensei'.

Alle informatie en de link om in te schrijven voor een proefles is te vinden op: https://www.makotojutsudo.com/