U bent hier

Vervoerbewijzen voor occasionele bus- en tramreiziger binnenkort op elektronische kaart

Neteland | Vlaanderen
22.10.2019 - 17.50u
Door: Mark Jaspers

Binnenkort zet De Lijn de vervoerbewijzen voor de occasionele reiziger op een stevige elektronische kaart in plaats van op een magneetkaart. Scannen wordt makkelijker en vlotter dan het traditionele ontwaarden in het ontwaardingstoestel.

Reizigers dienen de vervoerbewijzen op elektronische kaart te scannen bij elke op- of overstap. Ontwaardingstoestellen voor magneetkaarten zullen nog tot eind maart 2020 bruikbaar zijn.

De overschakeling zal verlopen in verschillende fasen. Ondertussen is De Lijn ook gestart met de installatie van nieuwe ticketautomaten. Begin 2020 zullen er een 200-tal ticketautomaten aan haltes staan, verspreid over Vlaanderen.

Vervoerbewijzen op elektronische kaart in plaats van op magneetkaart

Tickets, Lijnkaarten, dagpassen, groepstickets, fietstickets en tickets voor evenementen staan binnenkort op een elektronische kaart in plaats van op een magneetkaart. Reizigers moeten deze vervoerbewijzen scannen bij elke op- of overstap, en dus niet meer ontwaarden.

Scannen kan bij de chauffeur of aan een scanner verder in het voertuig. Reizigers kunnen via de infoknop op de scanner en op de ticketautomaten nagaan hoeveel ritten er nog op hun kaart staan of hoelang het vervoerbewijs nog geldig is.

De elektronische kaarten kunnen gebruikt worden zolang er ritten opstaan of zolang de geldigheidsduur niet verstreken is. De kaart herladen is niet mogelijk.

Installatie van nieuwe ticketautomaten

De Lijn zorgt ondertussen voor de installatie van nieuwe ticketautomaten die vervoerbewijzen op een elektronische kaart zullen verkopen.

Een eerste nieuwe ticketautomaat werd ondertussen geplaatst in Leuven. Eens dit pilootproject op punt staat, is de rest van Vlaanderen aan de beurt.

Eerst vervangt De Lijn de oude automaten, daarna komen er extra bij. Na een uitrol van ongeveer drie maanden zullen er een 200-tal ticketautomaten verspreid staan in Vlaanderen.

Aan de nieuwe ticketautomaten kan er enkel betaald worden met een debet- of kredietkaart (Bancontact, VISA, Mastercard, Maestro en Vpay).

Verkoop van vervoerbewijzen op elektronische kaart ook in voorverkooppunten in de buurt en Lijnwinkels

Vanaf november verkopen ook de voorverkooppunten vervoerbewijzen op een elektronische kaart. Het gaat om Lijnkaarten 10 ritten. Ook de Lijnwinkels verkopen ten vroegste vanaf november – meerdere – vervoerbewijzen op een elektronische kaart.

Die uitrol, waarbij de Lijnwinkels één voor één omgeschakeld worden - zal ongeveer 2 maanden duren. Zodra een verkoopkanaal de vervoerbewijzen op elektronische kaart verkoopt, zijn daar geen magneetkaarten meer beschikbaar.

Gebruik magneetkaarten tot eind maart 2020

Nog tot eind maart 2020 kan de reiziger een magneetkaart gebruiken op de voertuigen. Vanaf 1 april zullen de ontwaardingstoestellen voor magneetkaarten niet langer gebruikt kunnen worden op de voertuigen.

De Lijn raadt haar reizigers dan ook aan om eerst hun magneetkaarten op te gebruiken.

imageMeer nieuws

Sciensano : 23 nieuwe besmettingen in de Kempen

Kempen regio | Neteland 08.08.2020 - 08.41u

Antilliaanse Feesten 2021 verschuiven één week

Antilliaanse Feesten 2021 verschuiven één week
Kempen regio 08.08.2020 - 07.23u

De bal rolt weer dit weekend: hoe en waar kan je de JPL volgen?

De bal rolt weer dit weekend: hoe en waar kan je de JPL volgen?
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 07.08.2020 - 17.21u

Voka : '1 op 3 heeft omzetverlies door verstrengde coronamaatregelen'

Voka : '1 op 3 heeft omzetverlies door verstrengde coronamaatregelen'
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 07.08.2020 - 16.59u

Cathy Berx : 'Beslist om avondklok niet te handhaven tijdens hittegolf'

Cathy Berx : 'Beslist om avondklok niet te handhaven tijdens hittegolf'
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 07.08.2020 - 16.10u

Code oranje in alle natuurgebieden

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 07.08.2020 - 08.36u

Medewerker Plukon Food Group test positief

Medewerker Plukon Food Group test positief
Neteland | Olen | Vlaanderen 06.08.2020 - 21.07u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto