Als we van de agri sector spreken, dan hebben we het over veel verschillende werkgebieden.

'Denk bijvoorbeeld aan functies in tuin- en landbouw, maar ook in de voedingsmiddelenindustrie. In welk gebied je ook komt te werken, jij zorgt ervoor dat heel België voorzien is van voedsel.

Zie jij het wel zitten om te werken in de agri- of food-sector? Met de onderstaande sollicitatietips vlieg je door het agri recruitment proces en heb jij binnen de kortste keren je droombaan gevonden!

Het schrijven van een krachtige motivatiebrief

Als je een interessant agri-functie hebt gevonden, begint het allemaal met het schrijven van een sterke motivatiebrief. De brief is je visitekaartje: je moet opvallen tussen de rest.

Hoe doe je dat precies? Het is voornamelijk van belang dat je je vaardigheden goed belicht, nadrukkelijk de skills die van pas komen in de agri sector. Zo wordt er vaak van je verwacht dat je een teamspeler bent met goede communicatieve vaardigheden.

Ook is flexibiliteit een pré: de werkdruk kan per seizoen verschillen en er wordt verwacht dat je hiermee om kunt gaan. Geef aan dat je stressbestendig bent en het niet erg vindt om hard te werken.

Een belangrijk punt om te benoemen is dat je goed bent in het behouden van voedselveiligheid. Geef aan dat je hygiënisch te werk gaat en zorgzaam omgaat met de producten. Verder is het voor sommige functies belangrijk dat je een goed uithoudingsvermogen hebt en zware spullen kunt dragen. Benoem dit dus zeker als het relevant voor je is.

Tenslotte hebben we nog een gouden tip voor je: wees enthousiast! Een sterke motivatiebrief heeft een perfecte balans tussen formaliteit en enthousiasme. Je laat zo zien dat je gekwalificeerd bent voor de functie en dat je er bovenal veel zin in hebt.

Vergeet daarom niet om je passie voor de agri sector te benoemen. Geef aan waarom je zo graag in dit veld werkzaam wil zijn.

Sollicitatiegesprek voeren voor een agri-functie

Aangezien de agri sector vrij breed is, zal niet ieder sollicitatiegesprek op dezelfde manier verlopen. Toch zijn er een aantal algemene vragen die hoogstwaarschijnlijk gesteld zullen worden.

Dus solliciteer je op een van de vele food jobs, zorg dan dat je het antwoord hebt op de volgende paar vragen. Allereerst zal de organisatie willen weten waarom je bij hen wil werken.

Doe daarom wat onderzoek naar het bedrijf en analyseer hun beleid en werkzaamheden, zodat je duidelijk kunt aangeven wat je aanspreekt.

Verder kan er worden gevraagd wat je verwacht van een standaard werkdag. In de agri sector kun je drukke dagen verwachten, dus geef dit aan. Wijs de recruiter er op dat je hardwerkend bent en goed om kan gaan met een hoge werkdruk.

Benoem ook opnieuw je passie voor voeding en voedselveiligheid. Ook tijdens een sollicitatiegesprek is enthousiasme een sleutelfactor, dus laat je motivatie zien! Veel enthousiasme laat een goede indruk achter op een organisatie, zodat je opvalt tussen de rest. Laat zien wat jou bijzonder maakt tegenover de rest.'  Foto rr/N.