U bent hier

Vlaamse Waterweg : 'Voorlaatste verhoging van brug over Albertkanaal : spoorbrug Lierseweg Wolfstee in 2020'

Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen
05.11.2019 - 10.03u
Door: Herman Gezelle

Met de verhoging van de spoorwegbrug Wolfstee bij Mondelèz in Herentals gaat de Vlaamse Waterweg het voorlaatste project op Kempense bodem aan. 

Het is niet helemaal toevallig dat de Vlaamse Waterweg de verhoging van de Herentalse spoorwegbrug over het Albertkanaal als een van de laatste projecten in het totaalpakket van 62 bruggen inplant.

Want om deze belangrijke as in het Kempense spoorverkeer met 2 meter omhoog te zetten, komt er heel wat meer kijken dan bij een autoroute. Niet alleen kan het spoorverkeer niet zomaar langdurig afgesneden worden, een trein kan er ook niet passeren.

Belangrijke treinverbinding

"Omdat het zo'n belangrijke treinverbinding is, moet de huidige brug tijdens de werkzaamheden gewoon in dienst blijven", zegt Liliane Stinissen, woordvoerder De Vlaamse Waterweg.

"Ze wordt dus niet afgebroken. Daarom leggen we een nieuwe metalen boogbrug met 2 sporen pal naast de bestaande brug, aan de kant van de Lierseweg.

De nieuwe brug schuift dus een beetje stroomopwaarts of naar het oosten op en komt ook hoger te liggen. De doorvaarhoogte wijzigt van 7,05 meter naar 9,10 meter."

Najaar 2020

De Vlaamse Waterweg dient binnenkort de vergunningsaanvraag voor deze ingreep in. In samenspraak met het lokaal bestuur van Herentals organiseert de bouwheer op 27 november een informatieavond over de geplande werkzaamheden. Toch zijn die ten vroegste voor het najaar van 2020 gepland.

'En wat gebeurt er nadien met de huidige spoorbrug? Die wordt op termijn omgevormd tot een volwaardige fietsbrug om zo een knooppunt te vormen tussen de fietsostrades Herentals-Lier en Herentals-Aarschot.

Omdat de trein in de toekomst in de omgeving van Ekelenberg-Wuytsbergen over een verhoogde helling passeert, wordt daar een fietserstunnel ingepland.'

Infomarkt over nieuwe spoorwegbrug

Wilt u al meer weten over hoe de werkzaamheden zullen verlopen? Op woensdag 27 november houdt de Vlaamse Waterweg een infomarkt in zaal 't Hof (Grote Markt 41). U bent tussen 16 en 20 uur welkom. Kunt u er niet bij zijn, neem dan een kijkje op www.vlaamsewaterweg.be/spoorbrug-herentals.

(De Vlaamse Waterweg/hs) Foto Johan Temmerman/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto