U bent hier

Vlaanderen bekroont 3 buitenlandse investeerders: Daikin Europe, CNH Industrial en Legend Biotech

EU | Internationaal | Nationaal | Vlaanderen
22.03.2022 - 23.01u
Door: Herman Gezelle

Vanavond organiseerde FIT in Technopolis Mechelen de 10e editie van het Foreign Investment Trophy-event.

· Daikin Europe - Gent (Japan) won er de Foreign Investment of the Year Trophy 2022 van Aviko (Nederland), Carrefour (Frankrijk) en Volvo Cars (Zweden).
· De landbouwmachineproducent CNH Industrial ontving de Lifetime Achievement Trophy 2022 voor decennialange verankering in Zedelgem en Antwerpen.
· Legend Biotech kreeg de Newcomer of the Year Trophy 2022 nadat het Gent koos als thuishaven voor zijn eerste celtherapieproductiesite in Europa.

Drie buitenlandse bedrijven met investeringsprojecten in Vlaanderen gingen met een trofee aan de haal tijdens de Foreign Investment Trophy-ceremonie.

Met deze prijsuitreiking onderstreept Flanders Investment & Trade, het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen, voor het tiende jaar op rij het belang van buitenlandse investeringen voor de Vlaamse economie, tewerkstelling en welvaart.

Foreign Investment of the Year Trophy: Daikin Europe (Japan)

De Europese tak van de Japanse binnenklimaatspecialist Daikin neemt de Foreign Investment of the Year Trophy 2022 mee naar huis.  De multinational was samen met het Nederlandse Aviko, het Franse Carrefour en het Zweedse Volvo Cars in de running voor de trofee. Drie stemrondes – door het online publiek, een professionele jury en de aanwezigen tijdens de prijsuitreiking – bepaalden de uitslag.

Daikin Europe wint de trofee voor zijn project in Tech Lane Ghent Science Park. Daar investeert het bedrijf 140 miljoen euro in een innovatiecentrum. Tegen 2024 moet de bouw rond zijn en creëert het project 135 extra jobs.

Het centrum zal een sleutelrol spelen in Daikins innovatie- en duurzaamheidsstrategie. Zo focust het op warmtepompen, koeltechnologieën voor een duurzame koudeketen en IoT-toepassingen voor slim energiegebruik.

"Daikin Europe nestelt zich almaar sterker in het Vlaamse ecosysteem voor onderzoek en innovatie", zegt Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT, toe.

"Zo zal de nieuwe Gentse site dienstdoen als wereldwijd kenniscentrum voor de hele Daikin-groep en nauw samenwerken met lokale innovatiepartners, waaronder de UGent en strategisch onderzoekscentrum Flanders Make."

Ontdek meer over het winnende project van Daikin Europe (video): https://www.foreigninvestmenttrophy.be/en/daikin-europe

Lifetime Achievement Trophy: CNH Industrial (VS/IT)

CNH Industrial ontvangt de Lifetime Achievement Trophy 2022. Dat kondigde Vlaams minister-president Jan Jambon aan in het bijzijn van Tom Verbaeten, Chief Supply Chain Officer bij CNH Industrial. De Vlaamse roots van de machineproducent gaan ruim een eeuw terug.

Hun Zedelgemse site bestaat al sinds 1906 en is sinds 1999 actief onder het CNH Industrial-vaandel. Door de decennia heen groeide de site uit tot het wereldwijde 'center of excellence' van CNH Industrial voor hakselaars, balenpersen en maaidorsers. Maar ook de Antwerpse vestiging van de multinational boogt op een uitgebreid palmares en vervaardigt vandaag onderdelen die wereldwijd naar zusterfabrieken worden verscheept.

"De Lifetime Achievement Trophy is een teken van erkenning voor het lange, succesvolle parcours van CNH Industrial in Vlaanderen en hun sterke band met onze regio", zegt Vlaams minister-president Jambon. "Deze toonaangevende machinebouwer tekent al decennia voor lokale verankering in Vlaanderen. Daarbij investeerde CNH Industrial miljoenen euro's en creëerde het duizenden jobs in onze regio. En dat in een sector waarin Vlaanderen zowel technologisch als innovatief bijzonder sterk uit de hoek komt."

"Intussen staat CNH Industrial niet stil in Vlaanderen", voegt Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT, toe. "De komende jaren investeert het bedrijf 100 miljoen euro om zijn capaciteit uit te breiden en meer geautomatiseerde machines te ontwikkelen. Ook het gebruik van alternatieve energiebronnen wordt onderzocht. Investeren in technologie, innovatie en verduurzaming vormt duidelijk de rode draad. Daarmee sluit CNH Industrial al jaren nauw aan bij de strategische prioriteiten van de Vlaamse maakindustrie."

Newcomer of the Year Trophy: Legend Biotech (VS)

Legend Biotech sleept de Newcomer of the Year Trophy 2022 in de wacht. Het biotechbedrijf met hoofdzetel in de VS koos in partnerschap met Janssen Biotech voor Gent als de thuisbasis van zijn eerste productiesite op Europese bodem. De bouw moet in 2023 rond zijn.

Legend Biotech zal de site uitbaten en toezicht houden op de klinische en commerciële productie van een nagelnieuwe CAR-T-therapie. Bij CAR-T-therapie worden iemands eigen bloedcellen geherprogrammeerd om kanker gericht te bestrijden.

"Daarenboven versterkt Legend Biotech de draagwijdte van het Vlaamse ecosysteem alleen maar", bevestigt Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT. "Zo verwacht het snelgroeiende bedrijf een aanzienlijk aantal medewerkers aan te werven op zijn Gentse site. Ook koestert Legend Biotech de ambitie om zijn Europese productie de komende jaren verder uit te breiden – met Vlaanderen als thuisbasis."  Foto Wim De Schacht - Vice President Daikin EU - Foreign Investment of the Year Trophy 2022.

imageMeer nieuws

SKS Herentals - KFC Herenthout : zomerse oefenmatch

Herentals | Herenthout | Neteland 10.08.2022 - 08.48u

Plantactie Nijlen vindt ook dit jaar plaats met afhaaldag op 26 november

Kempen regio | Nijlen regio 10.08.2022 - 08.47u

Noorderwijk Alive is back : Het Berkemus criterium op 2/9

Herentals | Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 10.08.2022 - 07.35u

Parcours van Dodentocht in Bornem wordt door de hitte ingekort

Internationaal | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 10.08.2022 - 01.34u

"Hoogsensitief Groeien" organiseert eerste grote event voor hoogsensitieve personen in België

"Hoogsensitief Groeien" organiseert eerste grote event voor hoogsensitieve personen in België
Geel | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 10.08.2022 - 00.59u

Varen op deel Kleine Nete verboden wegens droogte

Varen op deel Kleine Nete verboden wegens droogte
Grobbendonk | Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 09.08.2022 - 13.39u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 09.08.2022 - 13.29u

Mega Jungle Jump in Westerlo met extra veel waterspringkastelen

Kempen regio | Neteland | Westerlo 09.08.2022 - 10.09u

FBI doorzoekt villa oud-president Trump

Internationaal 09.08.2022 - 04.22u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto