In vijf jaar tijd hebben startende ondernemers in Mechelen en Kempen 7.800 jobs gecreeërd. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van Voka Mechelen-Kempen.

De nieuwe ondernemingen zijn ook robuust. Ondanks corona zijn zeven op de tien ondernemingen die in 2017 zijn gestart, vandaag nog actief.

"Het is de taak van onze Voka-Kamer om deze ondernemers te ondersteunen en te laten uitgroeien tot klinkende merknamen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

In 2021 zijn er in het arrondissement Mechelen 3.751 nieuwe bedrijven bijgekomen, in het arrondissement Turnhout 4.746.

Samen goed voor bijna 8.500 nieuwe ondernemingen. Dat is het hoogste aantal ooit. "Net als in 2020, heeft corona in 2021 de ondernemersgeest niet kapot gekregen. Zelfs nog versterkt. Het aantal nieuwe bedrijven is belangrijk. Maar nog belangrijker is dat die bedrijven kunnen uitgroeien tot klinkende merknamen in onze regio.

Onze analyse toont aan dat de bedrijven daar almaar beter in slagen", zegt Tom Laveren.

"Als Voka-Kamer zetten we met ons Bryo-traject volop in op de betere begeleiding van al die starters. We brengen hen in contact met andere ondernemers die weten tegen welke obstakels je kan aanlopen. Ook dat draagt bij tot de grotere overlevingskansen van de nieuwe bedrijven."

70 procent van de ondernemingen die in 2017 zijn opgestart, is nu nog actief. Voor 2021 is dat 96 procent.

De analyse, gebaseerd op cijfers van onderzoeksbureau Bel-first, toont duidelijk aan dat starters in Mechelen en Kempen doorzetters zijn. Van de 6.888 ondernemingen die in 2017 werden opgericht in de hele regio, zijn er vandaag nog 4.820 aan de slag.

Met andere woorden: zeven op de tien ondernemingen zijn er nog. Met een 'overlevingsgraad' van 70 procent doen die ondernemingen het beter dan de rest van Vlaanderen (66 procent).

Als je kijkt over het geheel van de voorbije vijf jaren - goed voor 39.080 ondernemingen die sinds 2017 van start gingen in Mechelen en Kempen - zijn er vandaag nog 32.537 actief. Dat is 83 procent. De overlevingskans neemt toe richting 2021, omdat de bedrijven minder lang bestaan en de kans op een faillissement kleiner is.

Al die starters hebben ook een belangrijke rol gespeeld in de werkgelegenheid. Sinds 2017 hebben de start-ups 7.860 jobs gecreeërd.

"Heb vooral geen schrik om een gouden kooi te verlaten. Als je eenmaal in een corporate functie rolt - met alle voordelen die daarbij horen zoals een bedrijfswagen - is het een grote stap om daar van los te komen", getuigt Kenneth Van den Bergh, co-founder van softwarebedrijf Carbon+Alt+Delete.

"Maar zeker in mijn business, de softwarewereld, kan je vandaag ondernemen met een beperkt budget. De stap zetten is niet zo risicovol. Het is vooral mentaal die stap durven zetten. Als je je goed laat begeleiden, gaat de bal echt aan het rollen."  Meer weten over Bryo: www.voka.be/bryo