Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Volta/VDAB : '15.000 elektrotechnici nodig om klimaat- en renovatie-ambities waar te maken'

Volta

Vandaag loopt de klimaattop in Dubai af. Maar de huidige doelstellingen rond klimaat, renovatie en de energietransitie,  drijven de nood aan personeel in de elektrotechnische sector nu al naar een record.

Naar schatting zullen er zo’n 15.000 nieuwe medewerkers nodig zijn in de sector. Volta, de sectororganisatie, en VDAB ondernemen actie.

Ze versterken hun samenwerking en nemen nieuwe initiatieven. Zo helpen ze werkgevers om nieuwe kandidaten kansen te geven en op te leiden. Dat deden ze vanochtend op een ontbijtsessie voor werkgevers in Hamme.

In de afgelopen 12 maanden ontving VDAB 12.163 vacatures voor beroepen in de elektrotechnische sector. Daarvan stonden eind november nog 3880 vacatures open. Beroepen zoals residentieel elektrotechnisch installateur, industrieel elektrotechnisch installateur, onderhoudselektricien, technicus koeltechniek en klimatisatie en installateur datacommunicatienetwerken staan dan ook al jaren in de knelpuntberoepenlijst van VDAB.

Meestal gaat het hierbij om zware knelpuntberoepen met zowel een kwalitatief als een kwantitatief tekort. Volta vertegenwoordigt de bedrijven en werknemers in de elektrotechnische sector en luidt de alarmbel. Peter Claeys, directeur Volta: “De elektrotechnische sector kampt al jaren met een tekort aan werknemers. Bovendien zal de vraag naar elektrotechnici de komende jaren enorm toenemen.

De energietransitie en de ambities rond klimaat en renovatie drijven de vraag naar personeel enorm op. In de komende jaren verwachten we dat er zo’n 15.000 nieuwe medewerkers nodig zullen zijn.”

De sector schat dat het de komende jaren zo’n 15.000 nieuwe medewerkers zal moeten aantrekken om de klimaatambities, doelstellingen rond renovatie, en de energietransitie waar te maken. Denk bijvoorbeeld aan personeel voor de installatie en het onderhoud van laadpalen, warmtepompen, energiesystemen, digitale meters, fotovoltaïsche zonnepanelen, batterijen, enzovoort.

Verschillende rapporten bevestigen deze nood. Bovendien is er niet alleen nood aan extra personeel. De elektrotechnici van de toekomst zullen ook meer groene vaardigheden nodig hebben. Want er waait een groene transitie door de sector, waarvoor medewerkers moeten leren werken met nieuwe, groene technologie.
Om de tekorten in de sector aan te pakken, versterken en versnellen Volta en VDAB hun samenwerking.

Ze ondertekenden een nieuwe overeenkomst met een focus op het opleiden van mensen voor een job in de sector, het toeleiden van mensen naar de sector en het versterken van de competenties van zij die vandaag in de sector actief zijn.

Wim Adriaens, CEO VDAB: “Het is duidelijk dat er een grote nood is in de elektrotechnische sector. Daarom versterken we onze samenwerking met Volta. In de komende maanden organiseren we samen gerichte acties met werkgevers om hen te informeren en te helpen om werkzoekenden aan te trekken. Zo gaat vandaag een ontbijtsessie voor werkgevers door in Hamme.”

Op een ontbijtsessie in Hamme waren meer dan 20 werkgevers uit de  elektrotechnische sector aanwezig. VDAB startte het ontbijt met een reality check: cijfers over de arbeidsmarkt tonen de tekorten en maken de nood aan opleiding en inclusief rekruteren meteen duidelijk. VDAB geeft ook tips: hoe stel je een vacature op waar je zo veel mogelijk kandidaten mee kan bereiken? Daarnaast krijgen werkgevers ook te horen hoe VDAB hen kan helpen om een kandidaat op te leiden.

De werkgevers kunnen meteen de opleiding voor residentieel elektrotechnisch installateur gaan bezoeken om met eigen ogen te zien hoe VDAB zijn cursisten opleidt."

www.volta-org.be/nl/over-volta
www.vdab.be/elektrotechniek

Volta

Deel dit artikel