Tussen 2018 en 2025 wil Volvo Cars haar CO2-voetafdruk voor de levenscyclus per wagen met 40% verkleinen. Daarmee wil het bedrijf de eerste stap zetten in de richting van zijn doel om tegen 2040 een klimaatneutrale onderneming te worden.

De komende 5 jaar zal Volvo elk jaar een volledig elektrische auto lanceren, aangezien het merk ernaar streeft om tegen 2025 de helft van zijn globale verkoop te verwezenlijken met volledig elektrische auto’s, en de rest met hybride wagens.

Recharge is de overkoepelende naam die aan elke oplaadbare Volvo met een volledig elektrische of plug-in hybrideaandrijving zal worden gegeven.

“Ik ben blij dat we deze belangrijke gebeurtenis met onze werknemers hier in Gent kunnen vieren”, zegt Geert Bruyneel, hoofd van de productievestigingen van Volvo Cars wereldwijd. “Gent krijgt als eerste van onze fabrieken een batterijassemblagezone. De fabriek speelt een voortrekkersrol bij het klaarstomen van ons productienetwerk voor elektrificatie.”

 

De komende jaren zal batterijassemblage een belangrijk onderdeel worden van de wereldwijde assemblageactiviteiten van Volvo Cars wanneer het zijn volledige gamma verder blijft elektrificeren.

De fabriek in Gent zal belangrijke kennis kunnen aanleveren aan de andere productiesites op het vlak van procesoptimalisatie en efficiëntie.

Eerder dit jaar heeft Volvo Cars de bouw van een nieuwe batterijassemblagelijn in zijn Amerikaanse fabriek in Charleston (South Carolina) aangekondigd. De bouw hiervan zal naar verwachting in het najaar beginnen.

Vorig jaar ondertekende Volvo Cars langetermijnovereenkomsten met twee toonaangevende wereldwijde acculeveranciers, namelijk het Chinese CATL en het Zuid-Koreaanse LG Chem. Die overeenkomsten hebben betrekking op de aanlevering van batterijen voor de Volvo- en Polestar-modellen van de volgende generatie, inclusief de XC40 Recharge P8, en dat gedurende het volgende decennium.

Gent is een van de twee autofabrieken van Volvo Cars in Europa en produceert al Volvo's sinds 1965. Op dit moment telt de fabriek zo'n 6.500 werknemers.

De XC40 Recharge P8 is de eerste van een gamma volledig elektrische Volvo’s.

'Het is de eerste volledig elektrische auto van het merk en de eerste Volvo met een splinternieuw infotainmentsysteem ondersteund door het Android-besturingssysteem van Google', zegt Edwin Van Houdt, afgevaardigd bestuurder van Volvo Van Houdt Groep Kempen.

Top-SUV XC40 Europese Auto van het Jaar

'Als volledig elektrische versie van de top-SUV XC40, de eerste Volvo die de prestigieuze prijs ‘Europese Auto van het Jaar’ in de wacht kon slepen, is de XC40 Recharge P8 gebaseerd op CMA, een geavanceerde modulaire voertuigarchitectuur.'  (gv) Foto's Volvo Cars/  beelden De Tijd / Nnieuws.