Volvo Cars en Northvolt hebben Göteborg (Zweden) gekozen als vestigingsplaats voor een nieuwe batterijfabriek die in 2025 haar deuren zal openen, tot 3.000 jobs zal creëren en een aanvulling zal vormen op het geplande R&D-centrum dat beide ondernemingen in december aankondigden als onderdeel van een investering van ongeveer €2,85 miljard.
Northvolt and @volvocars select Gothenburg, Sweden, as the location for a new 50 GWh gigafactory to advance production of sustainable batteries for Volvo and @PolestarCars. Full press release https://t.co/QTNoZRATon
— Northvolt (@northvolt) February 4, 2022
De nieuwe fabriek en de nauwe banden met Northvolt zullen de elektrificatiestrategie van Volvo Cars aanzienlijk versterken, aangezien de onderneming ernaar streeft om tegen 2030 uitsluitend volledig elektrische auto's te produceren en te verkopen.
De fabriek, waarvan de bouw van start zal gaan in 2023, zal geavanceerde batterijcellen produceren, speciaal ontwikkeld voor gebruik in de volgende generatie zuiver elektrische Volvo's en Polestars.
Half miljoen elektrische auto's per jaar
De fabriek zal een potentiële jaarlijkse batterijproductiecapaciteit hebben van tot 50 gigawattuur (GWh), wat batterijen levert voor ongeveer een half miljoen auto's per jaar.
De Zweedse locatie van de fabriek, die gebouwd zal worden in Torslanda, Göteborg, biedt voordelen zoals een directe route naar de grootste autofabriek van Volvo Cars, toegang tot infrastructuur, een sterke pijplijn van duurzame energievoorziening en relevante jobcompetenties, evenals de nabijheid van zowel de R&D-eenheden van Volvo Cars als van Northvolt.
"Ons partnerschap met Northvolt voor batterijcellen is essentieel voor onze strategische ambities op het gebied van elektrificatie", aldus Håkan Samuelsson, Chief Executive Officer van Volvo Cars.
"Wij streven ernaar om een leider te worden in het premiumsegment van elektrische auto's en tegen 2030 alleen nog maar zuiver elektrische voertuigen te verkopen."
"Het vestigen van deze gigafabriek in Göteborg is een beslissende zet; niet alleen om een van de meest dynamische autoregio's ter wereld verder te transformeren, maar ook om wereldwijd de toonaangevende leverancier van duurzame batterijen te worden", aldus Peter Carlsson, medeoprichter en CEO van Northvolt.
Aangezien duurzame productie een centraal principe is van het partnerschap tussen Volvo Cars en Northvolt, zal de fabriek worden aangedreven door fossielvrije energie met de focus op het stimuleren van hernieuwbare energiecapaciteit in de regio.
Daarnaast zullen er engineeringoplossingen worden geïntegreerd die prioriteit geven aan circulariteit en efficiënt gebruik van hulpbronnen.
De batterijproductie voor de volledig elektrische modellen van Volvo Cars en Polestar vertegenwoordigt een groot deel van de totale CO2-uitstoot tijdens de levensduur van elke auto.
Dankzij de samenwerking met Northvolt, een leider in de productie van duurzame batterijen, en de productie van batterijen niet ver van hun productiefaciliteiten in Europa, kunnen Volvo Cars en Polestar de ecologische voetafdruk die toe te schrijven is aan de inkoop en productie van batterijen voor hun toekomstige auto's aanzienlijk verkleinen.
"Onze nieuwe batterijfabriek zal onze ambitie ondersteunen om over een volledig klimaatneutraal productienetwerk te beschikken en de levering van hoogwaardige batterijen voor de komende jaren veiligstellen", zegt Javier Varela, hoofd Engineering en Operations bij Volvo Cars.
"Door ons partnerschap met Northvolt zullen we ook veel voordeel hebben van een end-to-endwaardeketen voor batterijen, van grondstof tot volledige auto, waardoor we een optimale integratie in onze auto's kunnen garanderen."
De joint venture tussen Northvolt en Volvo Cars voor de productie van batterijcellen wordt een belangrijke speler in de Europese batterijcelproductie en zal een van de grootste celproductie-eenheden in Europa uitmaken. Volvo Cars en Northvolt hebben voormalig Tesla-topman Adrian Clarke aangesteld om het productiebedrijf te leiden.
Het R&D-centrum, dat in 2022 operationeel moet zijn, zal een paar honderd jobs creëren in Göteborg en positioneert Volvo Cars als een van de weinige automerken die de ontwikkeling en productie van batterijcellen tot onderdeel van zijn end-to-endengineeringcapaciteiten maakt.
Het partnerschap tussen Volvo Cars en Northvolt zal focussen op de ontwikkeling van op maat gemaakte batterijen en voertuigintegratieconcepten die Volvo- en Polestarbestuurders geven wat ze willen, zoals een lange actieradius en korte oplaadtijden.
De totstandbrenging van een diepe verticale integratie van batterijontwikkeling en -productie is belangrijk voor Volvo Cars en Polestar omdat de batterij de grootste individuele kostencomponent in een elektrische auto vertegenwoordigt, evenals een belangrijk deel van de CO2-voetafdruk.
Voor de nieuwe batterijfabriek en het nieuwe R&D-centrum samen zijn uiteenlopende competenties vereist.
De joint venture werft dan ook actief hooggekwalificeerde ingenieurs en teamleiders aan om het project vooruit te helpen. De grootschalige aanwerving van operators en technici zal eind 2023 beginnen.' Beelden Volvo Cars.
By 2030, we want to be a leading, fully electric car company. That's why we invest in new cars, new technologies and new facilities. Together with Northvolt, we'll open a completely new battery manufacturing plant in Gothenburg, Sweden by 2026. pic.twitter.com/oQEYArUztU
— Volvo Cars (@volvocars) February 7, 2022
Bij een gijzeling in de Rodenbachstraat in Merksplas is een man van 21 om het leven gekomen. Een andere man was er 's morgens vroeg de woning van zijn ex-partner binnengedrongen en had de aanwezige bewoners aangevallen.
De verdachte kon uiteindelijk kort voor de middag overmeesterd worden door de speciale eenheden van de politie.
Rond 05.45u vanochtend kwam de politie in Merksplas ter plaatse na de melding dat een man een huis was binnengedrongen en er de bewoners had aangevallen.
Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Westerlo heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de provincie om een vergunning te verlenen aan Luminus voor windmolens in de industriezone op de grens van Heultje, Wiekevorst en Hulshout.
'In ons beroep verwijst Westerlo naar haar advies bij de vergunningsaanvraag in eerste aanleg', zegt burgemeester Guy Van Hirtum (CD&V). 'De gemeente voegt daar nog 6 argumenten aan toe:
In Sint-Niklaas zijn twee brandweermannen toegetakeld tijdens een interventie. De brandweer werd opgeroepen om te helpen bij een evacuatie van een zieke persoon.
Onderweg liep het mis: een autobestuurder was het niet eens met het rijgedrag van de brandweermannen en werd agressief. (VRTNWS)
In de meeste "duurzame" rietjes van papier, bamboe en zelfs glas hebben onderzoekers PFAS gevonden.
Ook in plastic rietjes zijn die aanwezig. Hoewel de concentratie erg laag is en er dus geen accuut gezondheidsgevaar is, raden de onderzoekers het gebruik van rietjes (behalve die van roestvrij staal) toch af.
Zo kan je volgens hen alvast één bron van blootstelling aan PFAS vermijden. (VRTNWS)
Niefhout blaast nieuw leven in de stationsomgeving van Turnhout met de transformatie van enkele voormalige industriële sites.
De stadswijk zal een thuis bieden aan zo'n 1.500 nieuwe inwoners. Naast de 700 woningen en appartementen, worden onder meer assistentiewoningen, een dienstencentrum, een kindercrèche, een woonzorgcentrum, kantoren, en ruimtes voor buurtondersteunende functies gerealiseerd.
DYAMAND, een nieuwe spin-off van imec en de UGent, lanceert 'eSave' – een oplossing waarmee eigenaars van gebouwen tot 30% kunnen besparen op hun verwarmingskosten
Imec, een wereldwijd toonaangevend onderzoeks- en innovatiecentrum in nano-elektronica en digitale technologieën (Heverlee), kondigt met trots de lancering aan van DYAMAND – een nieuwe spin-off van imec en de UGent.
Nicaragua-ambassadrice Zoila Yanira Muller en César Castalleda, adviseur van de Nicaraguaanse ambassade, bezochten afgelopen week Mol.
Zoila en César kwamen kennismaken met de nauwe stedenband. In het Wereldhuis gaf de voorzitter van het Nicacomité een uiteenzetting over de lopende programma's die we ondersteunen in Santo Tomás en de zomeractiviteiten.
Woonzorgcentrum Home Laarsveld in Geel hield gisteren een herdenkingsviering voor hun tijdens de corona crisis overleden bewoners. In maart 2020 werd het woonzorgcentrum zwaar getroffen door het virus.
Directrice Erika Coosemans : 'Bewoners, familieleden en personeel hebben toen dierbaren verloren in een uitzonderlijke en moeilijke periode. Door de strikte maatregelen toendertijd was het niet vanzelfsprekend om liefdevol en ondersteunend afscheid te nemen.'
Uit de eerste editie van de Modemonitor van Thomas More-hogeschool blijkt dat Vlaamse consumenten informatie missen over duurzame kleding. Om een antwoord te krijgen op de vraag hoe ondernemers consumenten op de juiste manier kunnen informeren over duurzaamheid, lanceert Thomas More de Modemonitor 2.0.
In 2020 startte Thomas More met de Modemonitor. Maar liefst 1700 Vlamingen vulden de eerste editie van de bevraging in.
Wat is duurzaam?
'Toen de vraag van burgemeester Lieven Janssens kwam om deze mensen een ticket te geven om naar nfb te komen kwamen wij op een beter idee', zegt Luc Janssens, organisator.
'Geen enkele manier beter om de Vorselaarse cultuur te beleven dan mee te draaien in ons festival. De mensen kunnen "vrijblijvend" meewerken en op deze manier genieten van de muziek en het hele internationale vrijwilligers gebeuren.