De Herentalse vrijdagmarkt werd gereorganiseerd om de vele lege plaatsen weg te werken.  De 180 marktkramers en de klanten zijn tevreden met het resultaat.

De Augustijnenlaan richting Fraikinstraat wordt opengesteld voor het verkeer (tussen 6 en 14 uur,  met een snelheidsbeperking tot 30 km/uur) wat ook bijkomende parking creëert  voor de marktbezoekers. De leegstand is opgelost : 180 kramen sluiten mooi  aan.  De meeste markthandelaars vinden dit prima. Toch vrezen sommigen voor ongevallen met overstekende voetgangers.

'De voorbereiding voor deze operatie startte al begin dit jaar', weet schepen van markten Jan Michielsen (CD&V) .  'Ik wilde absoluut iets doen aan de lege plaatsen op de markt. Samen met het marktcomité en de gemeentemedewerker gingen we op zoek naar de juiste oplossingen. De doelstellingen hierbij waren: de lege plaatsen wegwerken, de vrijdagmarkt terug bloeiend en gezellig maken en ervoor zorgen dat de marktkramers hun kost kunnen verdienen.'

De ingreep op de Augustijnenlaan lijkt bijzonder geslaagd.  Ook aan de minder mobiele marktbezoekers werd gedacht. Het voetpad aan de kruising van Hofkwartier en Augustijnenlaan buigt zachtjes af naar de rijbaan. Ook de mobiliteit is verbeterd. Het andere rijvak van de Augustijnenlaan is nu in één richting open voor het verkeer. Je kunt weg via de Fraikinstraat. Bovendien kun je reglementair parkeren aan deze kant van de Augustijnenlaan. 

Jaarmarkt op 12 juli : kom de test doen

Dé gelegenheid om kennis te maken met de vernieuwde vrijdagmarkt is volgende vrijdag. Dan loopt de jaarlijkse feestmarkt. Reus ‘Jef van de markt’ trekt rond, je treft er een 'levend standbeeld, er is kindergrime en een prijzenregen zoekt winnaars van 250 euro.  Op de foto's : schepen Jan Michielsen  en leden van het marktcomité o.a. Leon Moons en Pierre De Ceuster. 

Tekst en foto's Johan Temmerman / Nnieuws.