De coronacrisis heeft een enorme impact gehad op ons dagelijkse leven. Vooral bedrijven zijn hard aangepakt. De maatregelen hebben voor andere sectoren echter weer de nodige lichtpuntjes gebracht.

Dit is duidelijk te zien bij de webshops. Zij zijn niet alleen in aantal bijna verdubbeld, maar ook de omzet die ze draaien is enorm toegenomen. Dat zorgt er niet alleen voor dat webshops alle zeilen bij moeten zetten, maar ook dat de software die ze gebruiken de afgelopen twee jaar steeds verder geoptimaliseerd is.

Ook andere bedrijven zagen hun omzet groeien. Mede door de toenemende vraag naar webshops.

Dit zagen we bijvoorbeeld terug bij PrintAbout. Een webwinkel in printers, labelmakers en print gerelateerde accessoires. Steeds meer particulieren schaften een printer aan. Mede door de noodzaak om thuisonderwijs te geven. Daarnaast zorgde de groeiende belangstelling voor webshops ook voor een stijging in de verkoop van labelmakers.

Met een labelprinter konden immers met zeer grote precisie en snelheid labels worden uitgedraaid, waardoor pakketjes sneller verzonden konden worden. Indirect hebben veel bedrijven dus profijt voor de enorme belangstelling voor webwinkels. Maar waarom doen webshops het juist in deze onzekere tijden zo goed?

bench-accounting-MGaFENpDCsw-unsplash.jpg

Langdurige lockdown

In de afgelopen twee jaar is er enorm veel veranderd door de coronacrisis. De meest opvallende gebeurtenissen zijn natuurlijk de keiharde lockdowns.

Lockdowns waarbij veel niet-essentiële winkels de deuren moesten sluiten of nog maar een paar bezoekers per keer mochten ontvangen. Daarnaast was het voor veel mensen met een slechte gezondheid niet meer verantwoord om fysieke winkels te bezoeken.

Daardoor zocht men naar andere manieren om spullen te kopen. Zeker rondom de feestdagen. Dit resulteerde zowel begin 2020 als begin 2021 voor een enorme vraag naar webwinkels.

De pakketbezorgers hadden het drukker dan ooit.
Ook rondom de feestdagen in 2021 waren de pakketbezorgers maar wat druk. De gemiddelde consument liet de fysieke winkel zoveel mogelijk links liggen, vermeed de drukke winkelstraten en besloot om online te bestellen.

Experts geloven dat – ook na de coronacrisis – de populariteit voor webwinkels ongekend hoog zal blijven. We zijn gewend aan het gemak en de eenvoud van webshops. Die populariteit zal voorlopig dan ook niet verdwijnen. Online bestellen werd voor de coronacrisis al steeds populairder, maar is mede door corona in een stroomversnelling gebracht.

Meer mensen starten een webshop

Net als in iedere sector zien we dat – hoe groter de vraag wordt – het aanbod ook scherp toeneemt. Opvallend is ook dat steeds meer mensen een webshop starten. Ook mensen met een geheel andere achtergrond.

Mensen die je voorheen niet zo snel een webshop zou zien starten en nu een zeer waardevolle webwinkel runnen. Mensen die op dit moment door corona bijvoorbeeld niet in hun eigen sector aan de slag kunnen en daardoor genoodzaakt zijn om hun kennis en vaardigheden elders toe te passen.

Zij profiteren van de huidige populariteit van webwinkelen en verleggen hun eigen kunnen om zo inkomsten te genereren. De drempel om een online winkel te starten is veel lager geworden.'