Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

2 medailles voor PIVA op internationale wedstrijd voor hotel- en toerisme scholen in Italië

PIVA

Afgelopen week vond de 35e editie van AEHT - Association Européenne des Ecoles d'Hôtellerie et de Tourisme - plaats, dit keer in Senigallia in Italië.

PIVA neemt van bij de start van AEHT in 1988 jaarlijks deel aan de internationale wedstrijd. Zeven leerlingen konden hun grenzen verleggen in culinaire en toeristische competities. Dit jaar neemt PIVA twee bronzen medailles mee naar huis.

De voorbije dagen hebben 4 leerlingen hotel, 2 leerlingen toerisme en 1 leerling bakkerij van PIVA het beste van zichzelf gegeven tijdens de competities in Panzini High School in Senigallia. De leerlingen werkten steeds in team met studenten uit één van de 40 deelnemende landen. Sociale vaardigheden en kennis van Engels zijn in deze wedstrijd minstens even belangrijk als culinaire of toeristische kennis.

“Op jonge leeftijd in een vreemde taal toch koelbloedig je vakkundigheid kunnen tonen is een knappe prestatie. De lat ligt op internationale wedstrijden vanzelfsprekend hoog, maar onze leerlingen hebben bewezen dat ze bijzonder professioneel met deze prestatiedruk om kunnen gaan. Ik dank ook de leerkrachten die onze leerlingen jaar na jaar niet alleen vaardigheden maar ook de juiste werkattitude bijbrengen. Daarmee gaan onze jongeren beslist een succesvolle toekomst tegemoet in de horeca of toeristische sector”, klinkt het.

Brons voor Benjamin Bergs in Culinary Art

Benjamin Bergs (Antwerpen) van 6 Horeca vormde een team met Afonso uit Portugal en Lukas uit Oostenrijk. Zij hadden als opdracht het bereiden van finger food, een vegetarische starter met pasta en als hoofdgerecht konijn in porchetta.

Benjamin Bergs: “De grootste uitdaging was tijd en op het juiste moment inspelen op de situatie. Op een wedstrijd gaan er altijd dingen fout en daar moet je dus goed op kunnen reageren. Verder kregen we maar 2 uur de tijd voor 3 gerechten en dat is super weinig. We hebben de lat zo hoog mogelijk proberen leggen en dan moet je wel doorwerken. Het was dus pittig maar wel heel leuk! De samenwerking met mijn teamgenoten verliep vlot en we waren vrij goed op elkaar ingespeeld op korte tijd. Het was leerrijk om met studenten uit andere landen samen te werken en te kijken hoe het in hun land staat qua niveau. Ik had goede teamgenoten en heb er wel wat van kunnen leren. Een mooie kans voor PIVA.”

Brons voor Yasmin Barrientos Rojas in Restaurant Service

Yasmin Barrientos Rojas (Nieuwkerken-Waas) van 6 Horeca toonde zich een zeer bekwame zaalmedewerker en wint brons met haar teamgenoot Daan uit Nederland.

Yasmin Barrientos Rojas: "Ik heb samengewerkt met Daan uit Nederland. De grootste uitdaging die wij hadden was onze zaalbereiding. Wij wisten namelijk maar een half uur voor we het echt moesten doen dat onze opdracht een pepersteak flamberen was. De samenwerking met Daan verliep heel goed en we konden goed op elkaar inspelen. De jury was wel heel streng op de kleine details en daar zijn we dan ook veel op verbeterd. We moesten de avond voordien 4 menu’s van buiten leren en 4 verschillende soorten wijn kennen, gelukkig hadden we dit goed kunnen verdelen en daardoor hebben we een mooi resultaat kunnen neerzetten voor de jury die ook redelijk tevreden was. De grootste uitdaging was heel veel productkennis leren en verwerken en daarna kunnen presenteren en ook het inspelen op de situatie."

Leerlingen verbroederen en leren omgaan met stress

Algemeen directeur Toon Veelaert blikt tevreden terug op de voorbije dagen: “De zenuwen stonden strak gespannen maar onze leerlingen waren vooral heel gemotiveerd. De uitgelatenheid na de wedstrijd wanneer de stress van hen afviel was mooi om zien. Omgaan met stress in deze omstandigheden hebben velen nog niet eerder meegemaakt en dat is dus een leerrijke ervaring. Het was ook leuk om te zien hoe de leerlingen met elkaar verbroederen, met hun Europese teamgenoten en met de deelnemers van de andere Belgische hotelscholen. In maart organiseert PIVA de nationale AEHT Cornet Trophy en verwelkomen we graag onze concullega’s voor culinaire en toeristische uitdagingen op eigen bodem.”

PIVA

Deel dit artikel