Keizer Rik Van Looy mocht vanmorgen samen met burgemeester Marianne Verhaert onder ruime belangstelling z'n borstbeeld inhuldigen. Op het centrale punt aan het Astridplein in Grobbendonk, in het hartje van z'n geboortedorp, pronkt de schitterende buste van de hand van lokale kunstenaar Willy Smolders.
Het kunstwerk is geschonken door de bekende ondernemers Luc en Marcel De Voeght.
Rik Van Looy : 'M'n hart ligt nog altijd in m'n geboortedorp Grobbendonk'
Een emotionele Rik Van Looy (87) : 'M'n hart ligt nog altijd in m'n geboortedorp Grobbendonk. Ik heb er een fantastische jeugd mogen beleven met heel wat toffe vrienden.
M'n grootste overwinning vraag je? Wel, dat ik met m'n vrouwtje Nini 66 jaar gelukkig heb mogen getrouwd zijn.
Dank aan de initiatiefnemers voor het prachtig borstbeeld Luc en Marcel De Voeght, en uiteraard ook burgemeester Verhaert en het schepencollege met sportschepen Ulrik Anthonis.'
'Het perkje rond het beeld knappen we nog op en er is LED-verlichting voorzien', weet burgemeester Verhaert. 'We zijn opgetogen dat de familie De Voeght ons dit beeld heeft geschonken. Rik Van Looy is een man die ook nu nog altijd blijft inspireren.' (zie interview vid YT).
'Van Rik naar Rik fietsen'
'De 'Keizer van Herentals' is in Grobbendonk is geboren', zegt initiatiefnemer Luc De Voeght. 'Vanaf vandaag kan je dus 'van Rik naar Rik' fietsen, van het borstbeeld in Grobbendonk naar het standbeeld op de Herentalse Grote Markt.
Rik was duidelijk in z'n nopjes bij het onthullen van de buste, samen met burgemeester Marianne Verhaert. 'Echt waar, ik ben tevreden met mezelf', lacht de Keizer. 'Zowat een kippenvelmomentje. Ik ben opgegroeid in Grobbendonk, en tot m'n 14 jaar naar school geweest. Gehuldigd worden in je eigen geboorteplaats blijft toch iets bijzonder.
Luc De Voeght : 'Wereldkampioen is de allerhoogste eer'
Op het naamplaatje - gerealiseerd door de Grobbendonkse firma Mauquoy - zie je onder de naam Rik Van Looy enkel '2x Wereldkampioen Wielrennen Profs'. 'Een bewuste keuze', verklaart initiatiefnemer Luc De Voeght.
'Het palmares van de Keizer is zo uitgebreid. Wereldkampioen is de allerhoogste eer. Nog veel moeilijker is het in de sport dan om die grootste eer te bevestigen. Dat heeft Rik gedaan door na Leipzig in 1960 ook in Bern in 1961 de regenboogtrui te veroveren. Dit vinden we nog steeds zo immens dat we dit op het naambord nog eens wilden accentueren.'
Historici weten dat keizer Napoleon tijdens de Slag bij Leipzig in 1813 zwaar in het zand moest bijten. De prins van Grobbendonk en de Keizer van Hertals zegevierde er wel. Zo kan het beeld ook meteen inspireren om sportieve herinneringen te blijven koesteren', besluit Luc De Voeght.
Op zondag 27 juni volgt de GP Rik Van Looy met start aan het standbeeld van Rik aan het Astridplein in Grobbendonk. Te volgen langs het circuit (covidproof maatregelen volgen) en op RTV.
Guy Verellen & Luc De Voeght / Nnieuws.