Column Bart Obbels : 'Vanuit het duivennest... Wout van Aert komt uit de schaduw van de Keizer.'

De Tour zit erop en wat onthouden wij? De ondergang van Primoz Roglic en wonderdaden van jongelingen Tadej Pogacar en Wout van Aert. Voor het overige wat mij betreft een saaie Tour. Dat Roglic zijn voorsprong verspeelde in de tijdrit heeft hij grotendeels aan zichzelf te danken.

Waar is de tijd dat kandidaat-tourwinnaars op de eerste van vijf cols in de aanval trokken in plaats van de laatste twee kilometer? Met niet eens een minuut voorsprong aan een klimtijdrit beginnen, is bijzonder riskant als nummer twee in het klassement een specialist is op dat terrein. Maar kom, misschien kon Roglic niet beter en koos Team Jumbo-Visma dan toch voor de verkeerde ploegtactiek. Als Wout van Aert het peloton op sleeptouw nam, moest je alvast niet aan aanvallen denken. Integendeel, keihard op de tanden bijten om aan te klampen. Voor Pogacar was dat geen probleem, met het gekende resultaat. Maar net dat ontbolsteren van Wout in de bergen, verheugde ons ontzettend. Als hij kan klimmen, dan kan hij in de toekomst ook de Tour winnen.
Na zijn zeges in de Strade Bianche en Milaan – Sanremo ontpopte Wout van Aert zich al als de revelatie van dit toch wat op zijn kop gezette seizoen. In de Tour gaf hij zijn palmares nog meer glans. In die mate zelfs dat Wout stap voor stap uit de schaduw van een andere Herentalsenaar aan het komen is. Juist, Rik van Looy die de titel van 'Keizer van Herentals' draagt. Nochtans werd Van Looy geboren in Grobbendonk, maar verhuisde later naar Herentals. Hetzelfde geldt voor Wout van Aert die afkomstig is van Lille en de kleine letter v aan het begin van zijn familienaam verwijst zelfs naar Nederlandse roots. Niettemin woont Wout nu in Herentals en mogen we stellen dat hij met zijn prestaties stilaan op de rug van zijn stadsgenoot tikt. Hoewel: Rik Van Looy werd twee keer wereldkampioen, won als enige renner de zes klassiekers buiten categorie en werd in het aantal overwinningen later alleen overtroefd door Eddy Merckx. Over zijn prestaties in de drie grote Rondes kunnen we ook nog een aantal regels vullen, maar dat hoeft geen betoog.
Wout heeft dus nog een weg af te leggen, wil hij de huidige keizer onttronen.

Niettemin zet hij Herentals weer op de kaart en kunnen wij naar elke koers waaraan hij deelneemt weer reikhalzend uitkijken. Te beginnen met het WK zondag aanstaande in het Italiaanse Imola. Als Van Aert vooraf zelf al zegt dat hij wil winnen, dan getuigt dat van heel veel zelfvertrouwen en een voor de concurrentie verontruste tsunami aan strijdlust. Wout van Aert, na zijn WK-veldrittitels ook wereldkampioen op de weg. Dat zou mooi zijn.

Al was het alleen maar om het beschamende beeld op nationaal vlak dat onze toppolitiekers al ruim een jaar bij elkaar aan het kladden zijn, ietwat te doen afzwakken. Dit land heeft in zijn bijzonder moeilijk Corona-tijdperk nood aan lui die positief nieuws brengen en niet aan kibbelaars die enkel voor eigen profijt rijden en daardoor vooral hun onbekwaamheid onderlijnen. Zondag stemmen we allemaal voor Wout van België.'

Bart OBBELS, journalist Nnieuws.

Foto's Photo News/ Nnieuws/ privéarchief Rik Van Looy.