Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

GP Rik Van Looy : trofee 'De Kop van de Keizer', Den Druyts jaar lang 'Café van dé Keizer'

Kop van de Keizer

Olen heeft zijn beroemde Pot van de Keizer. Maar Herentals heeft sinds kort een Kop van de Keizer, die misschien wel even legendarisch wordt.

De Kop van de Keizer is een mooi albasten kunstwerk van Ils Belmans, het origineel van de trofee die de volgende winnaars van de Grote Prijs Rik Van Looy in de lucht mogen steken. Met het beeld heeft Ils, zelf weduwe van een wielrenner en grote wielerfan, het scherpe, karaktervolle gelaat van Rik Van Looy artistiek vereeuwigd, in een stijlvolle combinatie met elementen die verwijzen naar zijn keizerlijke grandeur en de koers.

Een trofee de Keizer van Herentals waardig. De Kop van de Keizer zal een parcours maken langs de horecazaken met een wielerhart in Herentals en deelgemeenten. De zaakvoerder die hem belooft met de nodige egards te behandelen en in the picture te plaatsen, zal hem een jaar lang in zijn/haar zaak mogen uitstallen, als ambassadeur van de Grote Prijs Rik Van Looy. Dat zal de organisatie ieder jaar met een plechtige oorkonde o­cialiseren.

De uitbater mag zijn zaak een jaar lang 'café van de Keizer' noemen :  Sportlokaal Den Druyts

'De eerste pleisterplaats van de Kop van de Keizer wordt Sportlokaal Druyts op de Grote Markt in Herentals, de zaak waar het standbeeld van Rik II naast het terras prijkt', zegt co-organisator Pieter Van Genechten. 

De Keizer zelf kon vanavond door omstandigheden niet aanwezig zijn.

'Het beeld zal er in warme koershanden zijn, getuige de wielermemorabilia in het interieur en de gedenkplaat voor de veel te vroeg overleden renner Rob Goris aan de gevel. We zijn nu al benieuwd wie de Kop van de Keizer het jaar erna kan binnen halen en onze volgende ambassadeur wordt. Het hoeft niet perse een zaak te zijn die uitpuilt vankoerstruien of -trofeeën.

Een warm hart voor de Herentalse wielerkeizer en enkele originele ideeën om hem te eren en het kunstwerk in het licht te plaatsen, zullen doorslaggevend zijn. Hopelijk leggen we hiermee de eerste steen van een horecatraditie, die de Pot van Keizer Karel naar de kroon steekt.   Noteer alvast de GP Rik Van Looy in september 2023.'

'Het organiserend comité van de GP Rik Van Looy wil al de trouwe sponsors, ons tof team medewerkers, en de gemeentebesturen van Grobbendonk en Herentals fijne feestdagen toewensen', onderstreept Luc De Voegt, financieel manager van de GP Rik Van Looy.   'Uiteraard nodigen we alle supporters van onze Keizer Rik uit om even de trofee 'De Kop van de Keizer' te komen ontdekken in Sportlokaal Druyts.  Fijne feestdagen allemaal!'

Foto's en vid Johan Temmerman/NNieuws.

URL

Grote Markt 30, Herentals, België

Kop van de Keizer

Deel dit artikel