Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jan Bertels : "Schepencollege creëert eigen stilstand voor veel inwoners, Vooruit Herentals wil dat iedereen vooruit kan!"

De Lijn

Opnieuw heeft het schepencollege in Herentals in het voorjaar 2023 beslist een zomeromleiding te organiseren voor De Lijn en géén bussen over de Grote Markt te laten rijden.

"So far, so good. Geen probleem an sich.   We genieten allen van evenementen à la Herentals Fietst Feest, sportzondagen en zo meer, we willen allen beleving in het centrum", zegt oppositieraadslid Jan Bertels (Vooruit).

"Weze het dat je natuurlijk wel een alternatief moet voorzien voor onze inwoners die het openbaar vervoer nodig hebben voor hun mobiliteit. En hier laten onze burgemeester en schepenen die inwoners in de steek, wetens en willens, en voor het tweede jaar op een rij.  

De omleiding van de bussen wordt nu dermate georganiseerd dat ¼ van het centrum van Herentals afgesloten wordt van openbaar vervoersmogelijkheden, in casu zijn de bushaltes op de Stadspoortstraat en de Herenthoutseweg binnen de Ringlaan buiten dienst.

Ondanks vragen en suggesties van burgers en beloftes (zowel dit, als vorig jaar) van het bestuur ‘dat het zal bekeken worden’, gebeurt er niets en blijft nagenoeg heel het zuiden van ons stadscentrum nog steeds verstoken van enig openbaar vervoer.

De bushaltes op de Herenthoutseweg, Stadspoortstraat zijn ‘tijdelijk’ (meer dan 2 maanden!) niet bediend, en sommige van onze inwoners worden gewoonweg zonder meer hun mobiliteit ‘afgepakt’.

De bus komt niet meer langs hun buurt en ze worden verondersteld zichzelf maar te organiseren en op eigen kracht hun mobiliteit te organiseren, wat niet voor iedereen mogelijk is.  Niet iedereen heeft een auto ter beschikking, of kan zomaar overschakelen op een ander vervoermiddel.

Twee voorbeelden om dit te staven:

  • In de dichtbevolkte buurt van de Kleerroos, Ernest-Claesstraat, Spekmolenstraat,…  wonen heel wat ouderen en inwoners die minder goed te been zijn. Zij gebruiken de (lijn)bus, die stopt aan de halte Stadspoortstraat, om bijvoorbeeld inkopen te gaan doen in de winkels op de Belgiëlaan, Augustijnenlaan of om naar het station te gaan om verder een uitstap te doen met de trein. Nu komt er meer dan twee maanden géén bus meer langs, dus geen mobiliteit.  Je kan van deze inwoners echt niet vragen dat ze te voet heel dat eind stappen, dat is onrealistisch en eigenlijk zeggen tegen deze inwoners: blijf thuis… . Het bestuur – tegen beter weten in – verwijst deze mensen koudweg voor openbaar vervoer door naar de Belgiëlaan of het station of de Zandpoort …  Resultaat: géén autonome mobiliteit meer voor deze ouderen, personen met mobiliteitsproblemen.
  • Een oma uit het zuiden van het centrum die met haar jonge kleinkinderen wil gaan zwemmen in het Netepark, gebruikt(e) hiervoor de (lijn)bus tot aan het station. Gedurende de warme zomermaanden (cfr de hete dagen op dit moment) is dit niet mogelijk, en het is echt onrealistisch te vragen dat ze met zulke jonge kinderen te voet of met de fiets (niet alle oma’s hebben 4 kinderfietsen bv. bij hen thuis staan) heel de afstand aflegt, wat dit bestuur impliciet als oplossing voorstelt. Gevolg: géén zwemplezier meer voor de kleinkinderen, en dit gedurende de hele zomervakantie!

Vooruit Herentals vraagt zich af wat het schepencollege gedaan heeft met de ervaringen die vorig jaar al opgebouwd zijn naar aanleiding van de zomeromleiding van de bussen, wat met de vragen en opmerkingen van de inwoners die dit jaar opnieuw zijn gegeven? Het college ging hiermee aan de slag, maar er is niets gebeurd, er gebeurt niets.

Waarom neemt het stadsbestuur de regisseursrol niet op voor de lokale vervoersnoden? Verstopt het bestuur zich ook hier weer achter ‘het mobiliteitsplan in opmaak’ (al jaren in opmaak by the way)?

Met Vooruit Herentals vragen wij dat de lokale vervoersnoden ingevuld worden.

Er zijn mogelijkheden:  bv. via een belbus, gedeelde mobiliteit of via eigen busjes die door de stad worden ingehuurd om op gezette tijden openbaar vervoer te garanderen.

Er bestaan mogelijkheden, best practices. Andere gemeenten maken hier gebruik van, tonen hoe het moet/kan. Waarom niet in Herentals? Waarom laat het bestuur weerom een deel van zijn inwoners in de steek?

We willen met Vooruit Herentals dat iedereen vooruit kan!", besluit Jan Bertels.

Foto onder : Johan Temmerman/NNieuws.

Jan Bertels Vooruit

Jan Bertels Vooruit

Vooruit Herentals

Vooruit Herentals

De Lijn

Deel dit artikel