De Herentalse gemeenteraad gaf vanavond vonken.  Het schepencollege communiceerde rond 19u naar de pers  'Stadscentrum in Herentals en woonwijk Wuytsbergen-Ekelen worden fietszone : 30km/u'. 

Een voorstel (toegevoegd punt) van oppositieraadslid Jan Bertels (Vooruit).

Drie uur later komt het op de gemeenteraad tot de stemming. De meerderheid (N-VA/CD&V) stemt tégen het punt : 15 tegen, 12 stemmen voor.

'Wonder boven wonder, pakt het schepencollege ons voorstel over', zegt Jan Bertels.  'Woorden en daden: wel persbericht verspreiden, maar dan tegenstemmen?  Dit is ongezien.'

'Het schepencollege heeft altijd de mond vol over participatie, maar nu werpt het vanuit zijn hoge toren plots zonder enig overleg het besluit naar beneden dat het hele centrum een fietszone wordt', vervolgt Jan Bertels (Vooruit).

'Zeker in mobiliteitsvraagstukken is het van groot belang dat er een draagvlak bestaat. Niks daarvan hier.  Je moet de burgers corrrect informeren.

Nu lezen de Herentalsenaars woensdag in de krant dat er een fietszone komt, zonder te weten wat dat wil zeggen. Dat leidt alleen maar tot extra polarisatie en verwarring.'  Volg de debatten op de vid YT.  Foto NNieuws archief.