Vandaag is Rik Van Looy jarig. De kranige meervoudig wereldkampioen werd 87 jaar. In Herentals kreeg de Keizer net op z'n verjaardag bij z'n standbeeld aan Den Druyts/KBC Grote Markt (eindelijk) LED-verlichting inclusief grondspot-naamplaat met z'n palmares.  Beter laat dan nooit. 

De 'LED-inhuldiging' vandaag gebeurde in strikt beperkte kring zonder publiek. Rik Van Looy kon zelf niet aanwezig zijn op louter doktersadvies.

Rik Van Looy : 'Extra dimensie aan standbeeld, fijn afgewerkt'

Een blije en fiere Rik (87) vanavond bij Nnieuws : 'Het standbeeld heeft nu met de LED-verlichting inclusief naamplaat een extra dimensie. Alles is fijn afgewerkt.  Ik dank de stad, bijzonder alle Hertalse belastingbetalers, en de mensen voor en achter de schermen die dit mogelijk maakten.'

Kleindochters Michèle De Sutter en Jessica Van Looy namen bij de huldiging vanavond de honneurs waar.  Michèle : 'Opa Rik is bijzonder verheugd dat net op z'n verjaardag de lang verwachte LED-verlichting geactiveerd is. Dank ook voor de bloemen voor oma Nini en de fles champagne.'

Jan Michielsen : 'Letterlijk en figuurlijk veel voeten in de aarde gehad, maar ben heel blij'

Schepen voor cultuur Jan Michielsen (CD&V) : 'Dit LED-project heeft letterlijk en figuurlijk veel voeten in de aarde gehad, maar ik ben heel blij met het resultaat.  Nu hebben we een extra én blijvend lichtpunt in Herentals. De verlichting gaat aan samen met de straatverlichting.'

Luc De Voeght : 'Ook standbeeld voor Keizer Rik in Grobbendonk'

'Burgemeester Marianne Verhaert zou met ons comité in oktober aan het gemeentehuis op het Astridplein een standbeeld voor Rik Van Looy inhuldigen', zegt Luc De Voeght, stichter-organisator van de GP Rik Van Looy.

'Deze feestelijke onthulling stellen we echter door de coronacrisis uit tot volgend jaar in de zomer, zo'n 14 dagen voor de GP Rik Van Looy plaatsheeft. Het standbeeld krijgt een naamplaatje met het palmares van de Keizer en LED-verlichting.'

Met speciale dank aan burgemeester Marianne Verhaert en het schepencollege & gemeenteraad, en de sponsors DOMO Elektro (Marcel De Voeght), en Luc De Voeght Consulting.

'Het verhaal van een stroeve LED-geboorte'

In augustus 2017 kreeg Keizer Rik z'n standbeeld op de Markt.  Een unanieme beslissing van de Herentalse gemeenteraad uit 2014 die internationale uitstraling kreeg, tot in de Franse en Italiaanse pers toe.  Meer dan 1.000 supporters kwamen destijds de Keizer feliciteren bij de inhuldiging ervan.

Toch liet het lokaal bestuur Herentals de supporters nog 3 jaar wachten op de finale afwerking. Of 'letterlijk en figuurlijk veel Hertalse voeten in de aarde'. Vandaag : de Keizer én iedereen fier en blij.   

Foto's Johan Temmerman / Nnieuws / redactie Guy Verellen.