Wielerkeizer Rik Van Looy is vandaag jarig.  De flukse meervoudig wereldkampioen wordt 88 jaar.  Een glaasje champagne, en een pintje staan fris te parelen tenhuize Rik aan de Wittenberg in Herentals.

Rik Van Looy glimlacht : 'Ik wens alle supporters, fans en sympathisanten heel fijne feestdagen en een goede gezondheid! 

Het zijn speciale tijden, maar samen geraken we erdoor.   Bedankt voor de vele verjaardagswensen.'

In juni van dit jaar mocht Keizer Rik samen met burgemeester Marianne Verhaert onder ruime belangstelling z'n borstbeeld inhuldigen in Grobbendonk.  Op het centrale punt aan het Astridplein in Grobbendonk, in het hartje van z'n geboortedorp, pronkt de schitterende buste van de hand van lokale kunstenaar Willy Smolders. 

Het kunstwerk is geschonken door de bekende ondernemers Luc en Marcel De Voeght.

Rik Van Looy : 'M'n hart ligt nog altijd in m'n geboortedorp Grobbendonk'

Een emotionele Rik Van Looy (88) : 'M'n hart ligt nog altijd in m'n geboortedorp Grobbendonk. Ik heb er een fantastische jeugd mogen beleven met heel wat toffe vrienden.

M'n grootste overwinning vraag je? Wel, dat ik met m'n vrouwtje Nini 66 jaar gelukkig heb mogen getrouwd zijn.  Ze is spijtig genoeg begin van dit jaar overleden.  Dat was een schok.

Toch nog even dank aan de initiatiefnemers voor het prachtig borstbeeld Luc en Marcel De Voeght, en uiteraard ook burgemeester Verhaert en het schepencollege met sportschepen Ulrik Anthonis.'

Luc De Voeght : 'Wereldkampioen is de allerhoogste eer'

'We wensen namens ons GP-team Rik vandaag een heel gelukkige verjaardag!

'Het palmares van de Keizer blijft zo uitgebreid', zegt ondernemer Luc De Voeght, co-organisator van de GP Rik Van Looy.

'Wereldkampioen is de allerhoogste eer. Nog veel moeilijker is het in de sport dan om die grootste eer te bevestigen. Dat heeft Rik gedaan door na Leipzig in 1960 ook in Bern in 1961 de regenboogtrui te veroveren. Dit vinden we nog steeds zo immens dat we dit op het naambord nog eens wilden accentueren.'

Historici weten dat keizer Napoleon tijdens de Slag bij Leipzig in 1813 zwaar in het zand moest bijten. De prins van Grobbendonk en de Keizer van Hertals zegevierde er wel. Zo kan het beeld ook meteen inspireren om sportieve herinneringen te blijven koesteren', besluit Luc De Voeght.

'De GP Rik Van Looy editie 2022 is gepland op zondag 18 september.'

Namens de NNieuws-lezers een gelukkige verjaardag, Rik!

Guy Verellen & Luc De Voeght / NNieuws.