Marcel Kittel en André Greipel zijn de 2 nieuwe topnamen op de affiche van het Boretti na-Tourcriterium dat volgende donderdag in Herentals wordt gereden. Samen met Greg Van Avermaet en Thomas De Gendt weet Herentals zich weer verzekerd van een mooi deelnemersveld.

Bovendien wordt nog met enkele andere renners onderhandeld. “Rio maakt het voor de organisatoren van de na-Tourcriteriums niet gemakkelijk”, zegt voorzitter Charles Van de Wouwer. “Tal van binnen- en buitenlandse toppers hebben ambitie op de Spelen in Rio.

Het rijtje toprenners dat daarom afhaakt is indrukwekkend. Bovendien moeten wij ook met onze budgettaire beperkingen afrekenen. Namen als Froome of Sagan zijn voor ons helaas écht niet haalbaar.

Toch topaffiche

 Daarom zijn we extra trots dat we ieder jaar weer toch een topaffiche samen krijgen. Ook dit jaar. Met het kwartet Kittel, Greipel, Van Avermaet en De Gendt al heel mooie namen voor de wielerliefhebber.

Kittel heeft tot op vandaag negen Touretappes op zijn naam, Greipel eentje meer. Bovendien hebben beide heren ook daarbuiten een palmares om U tegen te zeggen.” “We hebben met deze namen al minstens drie ritwinnaars van de Tour 2016 aan de start”, gaat woordvoerder Bart Timperman verder.

“De Gendt, Kittel en Van Avermaet, met name. Maar ik leg de nadruk op minstens. Want Greipel en Kittel hebben al ervaring met overwinningen op de Champs-Élysées. Kittel won er in 2013 en 2014, Greipel vorig jaar.

Met de opgave van Cavendish, die overigens ook bij ons afhaakte voor Rio, is er een redelijke kans dat één van beiden er nog een etappe bij doet. En wie weet strikken we in de komende dagen nog een ritwinnaar. Daar zijn we nog volop mee bezig. ”

Last-minute

Steeds meer wordt de affiche van een criterium samenstellen last-minute werk. Dat is in Herentals vooral de job van ex-wereldkampioen Erwin Vervecken en UCI-commissaris Philippe Mariën.

“We deden al heel wat renners een voorstel”, bevestigen zij. “Maar het is vaak lang wachten op handtekeningen. Zowel bij de Belgen als bij de buitenlanders. Die laatsten bekijken vaak of ze een aantal criteriums kunnen combineren.” Wat er na vandaag ook nog aan contracten bijkomt, voor de organisatie is de affiche nu al geslaagd. “Zeker in een Olympisch jaar.

Keizerlijke spurt

En geef toe. Een keizerlijke spurt tussen de twee Duitse topsprinters zou niet misstaan in de Keizerlijke Stede”, droomt Timperman al luidop. “Al mag er natuurlijk ook een landgenoot met een late ontsnapping de heren het nakijken geven."

De keizer himself, Rik Van Looy, is ook dit jaar eregast van het Boretti na-Tourcriterium. Hij geeft op donderdag 28 juli om 19.30 uur het startschot op de Herentalse Grote Markt. Volgend jaar tijdens Herentals Fietst 2017 wordt het standbeeld van Rik ingehuldigd in de buurt van de KBC-bank aan de Lakenhal.

Foto's Photo News

sponsored by H-Estate Herentals