Vanaf deze week trekt VDAB met een mobiele horecakeuken door Vlaanderen. Het doel?

De juiste kandidaten vinden voor de vele vacatures in de horeca. Op de trailer is een keuken geïnstalleerd zodat bijvoorbeeld een les hulpkok gegeven kan worden.

De trailer start in Veurne (West-Vlaanderen) en zal de komende weken vooral langs de kuststreek gaan, daarna gaat de trailer verder door gans Vlaanderen. Met deze mobiele opleidingskeuken willen Vlaams minister van Werk Hilde Crevits en VDAB de nood aan extra handen in de horecasector helpen oplossen.

"We zien dat heel veel werkgevers in de horeca bijzonder veel moeite hebben om door de gevolgen van de coronacrisis geschikt personeel te vinden. Eerder dit jaar hebben we een actieplan voor de horecasector voorgesteld.

Met dat actieplan willen we er alles aan doen om geschikte mensen te vinden voor de horeca. Eén van de acties is de horeca-trailer van VDAB, een mobiele horecakeuken.

De trailer is voor een rondrit vertrokken door heel Vlaanderen. Werkzoekenden kunnen er hun vaardigheden laten screenen en valideren. Je kan te weten komen welke vaardigheden je alvast in huis hebt, en welke vaardigheden je nog moet leren of aanscherpen met een opleiding.

De laatste 2 jaren waren niet eenvoudig voor de horeca, maar samen met hen doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat deze sector kan bloeien en groeien." aldus Vlaams minister van Werk Hilde Crevits

Eind oktober stonden er meer dan 3.700 vacatures open voor horecapersoneel. De horecasector wordt al lang geconfronteerd met heel wat knelpuntberoepen. Chef-kok, kelner, maître d'hotel, hulpkok, het zijn allemaal functies waarvoor werkgevers vandaag bijzonder moeilijk kandidaten vinden.

Alleen al voor hulpkok stonden er eind oktober 408 vacatures open. De oorzaken zijn heel divers: loon, weekendwerk, avondwerk, verschillende shifts op één dag. Maar de redenen zijn ook kwalitatief van aard.

Er is vaak ook een gebrek aan vaardigheden. Niet zomaar iedereen die kookt, kan in een restaurant aan de slag als hulpkok. De coronacrisis heeft de situatie nog nijpender gemaakt. Heel wat horecamedewerkers hebben de sector verlaten.

Samen met VDAB, Horeca Forma en Horeca Vlaanderen heeft Vlaams minister van Werk Hilde Crevits eerder dit jaar een actieplan voor de horecasector opgemaakt.

Eén van de acties is een mobiele opleidingskeuken of een horeca-trailer. Die opleidingskeuken trekt vanaf deze week door gans Vlaanderen.

Met deze trailer willen minister Crevits en VDAB sneller personeel vinden dat aan de slag kan binnen de horeca. Werkzoekenden die hulpkok willen worden, kunnen hun vaardigheden tonen en laten valideren.

Aan de hand van een opdracht, zoals het maken van een Gentse Waterzooi, bekijkt een lesgever van VDAB of iemand de vaardigheden heeft om meteen aan de slag te kunnen als hulpkok. Andere opdrachten tonen dan weer algemene handigheid in de keuken aan.

Daarmee weet iemand of een job in de horeca iets voor hem of haar is. Na de screening kunnen bezoekers zich meteen aanmelden voor een opleiding in de horeca.

De tour door Vlaanderen start in Veurne. Vooral West-Vlaanderen, en dan met name de kuststreek, heeft nood aan extra handen in de horeca. In West-Vlaanderen is er nauwelijks een arbeidsreserve, en tegelijkertijd zijn er enkele regio's waar de horeca sterk aanwezig is, denk bijvoorbeeld aan de kuststreek. Veurne is dan ook niet toevallig het startpunt.

Later zal de VDAB-trailer een stop maken in andere steden en gemeenten in Vlaanderen, te beginnen met Kortrijk. De trailer staat van 6 t.e.m. 10 december op de Sint-Denisplaats in Veurne.

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB: "De vele vacatures in de horeca bieden mooie kansen voor werkzoekenden en iedereen die graag zou actief worden op de arbeidsmarkt, om een goede start te maken.

Met de horeca trailer gaat VDAB dicht bij de mensen om samen met hen hun vaardigheden en mogelijkheden in de horeca te ontdekken. We hopen hiermee velen van hen te overtuigen over de mogelijkheden die de horeca voor hen te bieden heeft."