In juli 2021 lanceerde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters haar nieuw Verkeersveiligheidsplan 2021-2025.

Eén van de overkoepelende doelstellingen om tot een veilig verkeerssysteem te komen is een sterke handhavingsketen.

Minister Peeters zet reeds vanaf het begin van de legislatuur in op het uitrollen van trajectcontroles.

Vandaag zijn er door de Vlaamse administratie in Vlaanderen 238 trajectcontroles geïnstalleerd over 135 locaties.

Voor 37 trajectcontroles is de installatie bezig en voor 124 trajectcontroles wordt de installatie voorbereid. "Trajectcontroles zijn essentieel om de veiligheid op onze wegen te verhogen."

Het doel van trajectcontroles is voor Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters duidelijk: "Eén van de 37 maatregelen uit het verkeersveiligheidsplan is het optimaliseren van de handhavingssystemen. Ik wil via snelheidscontroles en dus handhaving de verkeersveiligheid op onze wegen verhogen."

Overdreven of onaangepaste snelheid blijkt vaak de oorzaak van verkeersongevallen waarbij zwaargewonden of dodelijke slachtoffers vallen.

Communicatie, educatie en sensibilisering blijven belangrijk, maar met meer dan 3 miljoen vastgestelde verkeersinbreuken per jaar, is handhaving – helaas – nog steeds een belangrijke én noodzakelijke pijler in het verkeersveiligheidsbeleid. Trajectcontroles worden ervaren als de meest eerlijke manier om de snelheid te controleren.

Vlaams minister Lydia Peeters: "Het effect van trajectcontroles op de verkeersveiligheid is bewezen. Ter hoogte van trajectcontroles daalt het aantal snelheidsovertredingen met zo'n 78%.

Onderzoek toont aan dat het aantal ongevallen ter hoogte van een trajectcontrole daalt met 15 tot zelfs 30 procent. Vooral op het vlak van ernstige ongevallen merken we dat effect."

Vlaams minister Peeters dringt intussen verder aan bij federaal minister Annelies Verlinden om de verwerkingscapaciteit van de verwerkingscentra (GVC) dringend te verhogen.

AMS of ANPR Management System staat voor een volledig nieuwe nationale databank die gegevens van inbreuken sneller naar de verwerkingscentra kan doorsturen.

"Niet enkel de koppeling met AMS is essentieel, maar ook de verwerking door de gewestelijke verwerkingscentra (GVC) is een essentiële schakel in het handhavingsbeleid."

Situatie eind mei

Eind mei waren er 227 geïnstalleerde trajectcontroles, was er voor 47 trajectcontroles een installatie bezig en voor 53 trajectcontroles zat de installatie in voorbereiding. Foto Nnieuws.