Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rik Van Looy (90) 'Keizer van Hertals' : "Ik ben nog elke ochtend heel blij dat ik weer wakker word"

Rik Van Looy 90 hulde

Rik Van Looy 'Keizer van Hertals', één van de grootste wielerkampioenen die België ooit gekend heeft, is in z'n thuisstad Herentals gehuldigd voor z'n 90e verjaardag. "Dit blijft in mijn keel zitten", zegt hij over het eerbetoon. 

Rik woont in Herentals, maar is geboren in Grobbendonk waar z'n jeugdhart blijft kloppen.

474 koersen won Rik Van Looy, die zich uitstrekt van de jaren 50 tot en met het prilste begin van de jaren 70.

"Al die koersen waarover nu nog gesproken wordt, dat is al van 50-60 jaar geleden", stelt de nog altijd kranige Van Looy anno 2023 vast. "Dat toont aan dat ik toch al een tijdje hier ben.

En het belangrijkste : m'n 15 jaar profcarrière en al die overwinningen wegen niet op tegen 65 jaar liefde én genegenheid in mijn huwelijk met m'n Nini.”

"Wat doe ik nog iedere dag? Niks eigenlijk..."

90 jaar om precies te zijn en dus deed Herentals er alles aan om zijn ereburger, 'de Keizer van Herentals', nog eens extra in de bloemen te zetten.

"Ik moet de mensen bedanken die dit voor mij doen en natuurlijk alle mensen van Hertals."

Ook vele jaren na zijn glorieperiodes wordt Rik Van Looy als Keizer nog altijd herkend en dat doet hem plezier. "Als ik boodschappen ga doen vb. in den Delhaize, zeggen de mensen nog altijd: "Goeiendag, Rik!" Dat vind ik heel tof.

 

Die boodschappen zijn een van de weinige zaken waarmee Van Looy zijn dag nog vult, al maalt hij daar niet om. "Wat ik doe? Niks. Ik lees de gazet, ga boodschappen doen en kijk naar televisie."

Wie er vandaag onder druilerige regen niet kon bij zijn, niet getreurd. 

In Moktamee aan de Bovenrij loopt nog tot zaterdag 6 januari een markante tentoonstelling over Keizer Van Looy en z'n immense wielercarrière. Je kan er niet alleen foto’s ontdekken, maar ook tal van bekers die de wielerlegende verzamelde en meestal weggaf. De expo is telkens donderdag, vrijdag en zaterdag te bekijken tussen 14 en 17u.  Een aanrader voor de massa supporters.

GP Rik Van Looy 2024 heeft plaats op zaterdag 7 september.  Supporters op post!

Foto's & vid Johan Temmerman/NNieuws.

URL
URL
Rik Van Looy 90 hulde

Rik Van Looy 90 hulde

Rik Van Looy 90 hulde

Deel dit artikel