De Aarschotsesteenweg is een onderdeel van de drukke verkeersader N19 Turnhout- Herentals-Leuven. Wekelijks passeren er gemiddeld 100.000 voertuigen. Omdat op dit traject een pak ongevallen gebeurden waarvan met dodelijke afloop, en omdat uit snelheidsmetingen bleek dat veel bestuurders zich niet aan de maximum snelheid hielden, besliste politie Zuiderkempen om een trajectcontrole in beide richtingen te plaatsen.

Trajectcontrole is een systeem waarbij de gemiddelde snelheid over een langere afstand wordt gemeten.

Het systeem maakt gebruik van automatische nummerplaatherkenning.

Indien je met een te hoge gemiddelde snelheid rijdt tussen de controlepunten dan worden deze gegevens onmiddellijk doorgestuurd naar de lokale politie Zuiderkempen.

De politie stelt hiervan dan een proces-verbaal op. Tijdens de maand maart 2017, de eerste maand waarin het systeem werkzaam was, werden 792 overtredingen vastgesteld.

Er werd zelfs een bestuurder betrapt met een gemiddelde snelheid van 112km/u en die dus 42km/u gemiddeld te snel reed. Hierdoor bracht hij het leven van andere weggebruikers en van zichzelf ernstig in gevaar. De nodige afspraken met Justitie werden gemaakt opdat overtreders niet ongestraft blijven. (pp)