Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

5e Grote Prijs Rik Van Looy start in Westerlo aan kasteel de Merode - Keizer Rik niet akkoord - UPDATE

Rik Van Looy NNieuws

De 5e editie van de Grote Prijs Rik Van Looy is ondertussen een fel gegeerde wielerwedstrijd voor beloften met aankomst in de 'Keizerstede' Herentals. Dit jaar vertrekt deze koers  op 17 september in Westerlo.

Keizer Rik niet akkoord

'Dat is niet het basisidee waarmee de GP-wedstrijd van start is gegaan', reageert een verbolgen Keizer van Hertals.  'De meerderheid binnen het bestuur dat de GP-wedstrijd organiseert, had een plan om de start van Grobbendonk naar Westerlo te verhuizen. Dat moest en zou gebeuren, en ik heb dat niet kunnen tegenhouden. Maar ik ben er absoluut niet mee akkoord. Misschien goed voor één keer, maar dan in 2024 opnieuw de link tussen m'n geboortedorp Grobbendonk naar Herentals.  In beide gemeenten staan trouwens m'n standbeelden.'

Ook de Grobbendonkse burgemeester Marianne Verhaert is diep teleurgesteld : 'Het treinverkeer kan je niet stilleggen, maar dat kan toch geen discussiepunt zijn.  Pak een duidelijk voorbeeld : de organisatie van de Herman Vanspringels Diamond heeft recent nog bewezen dat beleving van een wielerwedstrijd op het Astridplein perfect mogelijk is.'

Pieter van Genechten organisatie GP : 'Kasteel is mooier kader...'

'Onze Parel van de Kempen is daarmee de opvolger van Grobbendonk als startplaats', zegt organisator Pieter Van Genechten.   'In het mooie, historische kader van het kasteel van Gravin Jeanne de Merode, krijgt de wedstrijd met Westerlo een startdecor dat bij de 'keizerlijke' status past. De eerste kasseien van het parcours liggen er al te wachten.

De aankomst blijft zoals vorige jaren op de Grote Markt van Herentals, aan het standbeeld van Rik II. De formule 'van stad tot stad' blijft zo een aantrekkelijk en zeldzaam gegeven voor jongerenkoersen. Het peloton wordt weer getrakteerd op een selectief parcours door de Kempen, bestaande uit lussen die meermaals afgewerkt worden.

Halfweg koers trotseren de renners meerdere keren de Wilgenweg en de Leistraat in Wiekevorst; een stukje Parijs-Roubaix tussen de Kempische velden.

Sinds vorig jaar maakt de Grote Prijs Rik Van Looy deel uit van de UCI Europe Tour en zullen onze Belgische toptalenten het opnemen tegen een sterke internationale delegatie van continentale teams. De professionele omkadering, de uitstraling van de Keizer van Herentals en het uitermate sterke deelnemersveld, maken van de Grote Prijs Rik Van Looy een klassieker die elke jonge renner op zijn palmares wil hebben.'  Foto's - boven : de familie Rik Van Looy (2022)  - NNieuws Guy Verellen.

Rik Van Looy - NNieuws

Rik Van Looy - NNieuws

GP Rik Van Looy

GP Rik Van Looy

Kasteel de Merode Westerlo

Kasteel de Merode Westerlo

Polderstraat 51, Westerlo, België

Rik Van Looy NNieuws

Deel dit artikel