Rik Van Looy won in 1968 de Waalse Pijl, dé klassieker in de maand april.  De Keizer vervolledigde daarmee zijn klassieke palmares. In een loden hitte wipt hij op 17 km van de finish weg uit de groep der favorieten - met Janssen en Gimondi - en wint in een spurt met twee. Rik won maar liefst 493 wedstrijden.

Ook voor de Waalse Pijl 2020 kent het coronavirus geen genade en dus was er geen koers vorige week.

Van Looy : 'Een koers waarin ik geregeld over goede benen beschikte'

'Heel juist, ik heb inderdaad lang gewacht om de Waalse Pijl aan mijn erelijst toe te voegen', lacht Van Looy (86). 'Nochtans was het een koers waarin ik geregeld over goede benen beschikte, maar natuurlijk moeten ook de wedstrijdomstandigheden meezitten. 

Vandaag volgt Keizer Rik de koers nog altijd op de voet. Toch maakt hij niet meer de vergelijking met zijn tijd.

'De meeste parcoursen zijn ondertussen gewijzigd. Alleen de kasseien in de Ronde Van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zijn grotendeels hetzelfde gebleven. Trouwens, ik geniet nog altijd van iedere wedstrijd.'

Grote Prijs Rik Van Looy in 2021 : 'Knap initiatief van Luc De Voeght & team'

'Ik vind de GP Rik Van Looy een bijzonder knap initiatief van Luc De Voeght en z'n team. Dat het geen wedstrijd is voor profs, maar wel voor de aankomende talenten, vind ik erg belangrijk.  Door de coronacrisis is de koers naar 2021 verschoven.

Met de Vlaamse Wielerschool heb ik destijds ook de aandacht op de jeugd gericht. Het doet ook deugd om te zien dat er elk jaar veel volk komt kijken. Het toont aan dat de mensen me nog niet vergeten zijn. Heel tof.  Ook mooi dat de familie De Voeght en burgemeester Verhaert een borstbeeld laten maken dat in het centrum van Grobbendonk komt.

In de tussentijd blijf ik in mijn kot, bij mijn echtgenote Nini, mijn steun- en toeverlaat', besluit keizer Rik.

'Ook standbeeld in Grobbendonk, dankzij familie De Voeght en burgemeester Verhaert'

Initiatiefnemer Luc De Voeght : 'Dit jaar wordt er ook nog een extra accent gelegd aan de GP Rik Van Looy en het eerbetoon voor de Keizer.

Naast een standbeeld in Herentals, komt er nu ook een borstbeeld in Grobbendonk aan het gemeentehuis. Zo kan er van standbeeld naar standbeeld worden gekoerst.

Als alles weer in zijn plooi valt, zal het borstbeeld in het najaar ingehuldigd worden. Het monument krijgt LED-verlichting en een naamplaatje met Rik's palmares zodat de komende generaties ook weten wie Keizer Rik was voor de Kempen en de wereld.

Dankzij ook de gewaardeerde steun van m'n broer Marcel De Voeght (DOMO Elektro) en burgemeester Marianne Verhaert kan dit project gerealiseerd worden', besluit een gemotiveerde Luc De Voeght - Luc De Voeght Consulting Grobbendonk.

Foto's : credits Rik Van Looy (selectie privécollectie) / / foto's en beelden Nnieuws /  bron Rik Van Looy / Luc De Voeght / en GVA Lieven Verheyen / / eigen berichtgeving Guy Verellen.