U bent hier

Rik Van Looy verrast met koerstrofee van 'Les Amis de Paris-Roubaix' - extra foto's

Grobbendonk | Herentals
14.07.2021 - 13.19u
Door: Herman Gezelle

Na exact 60 jaar dag op dag naar z'n 1e zege in Parijs-Roubaix, kreeg de Keizer van Herentals een onder ruime belangstelling een gepaste hulde in de Lakenhal Herentals. 'Les Amis de Paris-Roubaix' hadden een verrassing klaar : een originele trofee Paris-Roubaix-kassei voor z'n 3 legendarische overwinningen.

De wielerfans konden ook de KOERSbus op de Grote Markt bezoeken. Dit imposante wielermuseum-op-wielen is helemaal ingericht in het teken van het wereldkampioenschap wielrennen en kreeg ook een Rik Van Looy-tintje.

Luc De Voeght, co-organisator van de GP Rik Van Looy : 'Je zag een heel gelukkige Rik met volle teugen genieten. 

In de Lakenhal werd de video Parijs-Roubaix van 1965 getoond.  Bij de aankomst van de koers applaudisseerde heel de zaal, dat deed Rik opvallend heel deugd.  Dat is zo mooi. Vandaag kreeg hij de extra internationale erkenning die hij verdiende.  We zijn met ons team trouwens al aan de voorbereidingen bezig voor onze GP editie 2022', besluit Luc De Voeght.

Recent mocht de Keizer op het Astridplein in Grobbendonk ook al z'n borstbeeld inhuldigen.  Een project onder impuls van de familie De Voeght en de burgemeester Marianne Verhaert van Grobbendonk.  Rik staat centraal in heel Neteland.

'Keizer Rik heeft Hertals op de wereldkaart gezet,' zegt schepen Jan Michielsen in z'n huldespeech.  In perfect Frans heette de schepen 'Les Amis de Paris-Roubaix' welkom.  'Toch wel heel bijzonder dat je op jullie Nationale Feestdag naar Herentals bent afgezakt voor deze hulde van Rik Van Looy.  Hartelijk welkom! Soyez les bienvenus!'

Rik Van Looy : 'Ik ga zeker in op de uitnodiging van 'Les Amis de Paris-Roubaix' en ga volgende jaar kijken'

De Keizer kreeg van 'Les Amis de Paris-Roubaix' de uitnodiging om volgend jaar als vip naar de koers te komen kijken.  'Het was vandaag in en om de Lakenhal reuze', lacht Rik. 

'Een fijne hulde met internationale allure.  In april volgend jaar ga ik zeker in op de uitnodiging van 'Les Amis de Paris-Roubaix'.  Dank aan iedereen.  Ook aan de organisatoren van de GP Rik Van Looy die toch ieder jaar weer het uiterste geven voor een piekfijne koers.'

Jean-Guy Sapin van vzw  'Les Amis de Paris-Roubaix' : 'Onze echte taak op het PR-circuit is het vinden van nieuwe kasseistroken en het restaureren van de stroken die er slecht aan toe zijn. Sinds 1977 schenken we elk jaar aan de winnaar de inmiddels mythisch geworden kasseitrofee. Vandaag is Rik Van Looy onze vip-eregast, die won maar de race liefst drie keer de begin jaren 60.'

Unieke uitgave 't Is Rik – Hommage aan de Keizer

Het collector's item 't Is Rik ging ook vandaag vlot van de hand.  De Keizer bracht alle hens aan dek om de massa boekjes te signeren.

Het unieke werk bevat artikels, columns en fantastisch beeldmateriaal, zorgvuldig samengesteld door Bart Lamers en Thijs Delrue en schitterend vormgegeven door Jules Van Loven.

Centraal daarbij staat het belang van Rik Van Looy voor het collectieve geheugen van de stad Herentals. Vanuit het boekje wordt bovendien gelinkt naar exclusief audiovisueel materiaal, zoals een meeslepende podcast van Radio 1-journalist Ward Bogaert.

Die ging samen met enkele Herentalse ooggetuigen op zoek naar de ware toedracht achter die dramatische verloren Tourrit in Herentals, in 1962. Kippenvel gegarandeerd.

Waar te koop? 't Is Rik – Hommage aan de Keizer (32 blz, kostprijs €7,50) te koop bij toerisme Herentals, Sportcafé Druyts, Boekhandel Bert Van Sande en Café Welkom in Noorderwijk.

Foto's Johan Temmerman/ Nnieuws.
Meer nieuws

Nagedachtenis moment 'SAMEN loop' Mieke Bouwen en Jan Ledegen

Herentals | Herenthout | Neteland 18.05.2022 - 15.35u

Rudy Vetters : 'Red KFCM Hallaar nu nog in B&B fase...'

Rudy Vetters : 'Red KFCM Hallaar nu nog in B&B fase...'
Heist op den Berg 18.05.2022 - 15.33u

Kom jij helpen op Gladiolen?

Kom jij helpen op Gladiolen?
Kempen regio | Neteland | Olen | Vlaanderen 18.05.2022 - 15.24u

Febelfin : 'Geldezels steeds meer jongeren bereid om hun bankkaart uit te lenen in ruil voor geld"

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 18.05.2022 - 15.22u

Walters People : 'Zo haal je het beste uit jouw jobstudent'

Walters People : 'Zo haal je het beste uit jouw jobstudent'
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 18.05.2022 - 15.16u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 18.05.2022 - 10.48u

Twee nachten herstellingswerken op E34 in Lille

Kempen regio | Lille | Vlaanderen 18.05.2022 - 10.45u

Mol Feest! met Niels Destadsbader, Sam Gooris én NIVIRO

Kempen regio | Mol 18.05.2022 - 10.40u

11e Memorial Fons Brydenbach in Netepark Herentals op 21/5

11e Memorial Fons Brydenbach in Netepark Herentals op 21/5
Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland 18.05.2022 - 09.33u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto