Ambachtelijke brouwerij Leysen heeft een speciaalbier voor keizer Rik Van Looy gelanceerd.  Het kwaliteitsbier kreeg de naam : 'De Keizer van Herentals'.

'Keizer Rik (86) is zeer vereerd dat de wereldkampioen z'n eigen bier kreeg', zegt Luc De Voeght, stichter-organisator van de Grote Prijs Rik Van Looy.

'Het brouwsel heeft een alcoholpercentage van 7,2% en is dus best stevig', weet brouwer Jorge Leysen. 'We gebruikten de beste hop van Poperinge.  Koriander en extra kruiden geven die aparte Keizers-toets.  Het is een goud blond biertje. Met fijne pareling en mooie schuimkraag. In de geur vind je hints van bloemen/fruit (citrus die gebruikt is) en een lichte kruidigheid van de hop.

In de smaak komt een frisse bitterheid naar voor van deze uitzonderlijke Belgsiche hop. Fuggles. Target. De kruidigheid van de peper en het paradijszaad prikt wat op de tong.  De bitterheid is mild maar blijft voldoende lang hangen.

800 liter zijn nu langs 2.400 flesjes van 33cl in distributie gegaan.  Het brouwproces duurt zo'n 6 weken, dus als je voor Kerstmis extra wil bestellen, moeten we stilaan opnieuw gaan brouwen.  Met veel plezier trouwens.

Je kan o.a. bij Drankenhandel Verreydt in Noorderwijk/Lille/Olen, Van Eccelpoel Herentals, Willems in Grobbendonk en De Kroon in Vorselaar een primeur gaan proeven.

Het bier is karaktervol, pittig en gerijpt in Herentals. Op de flesjes prijkt de Keizer in een gele trui en ook enkele Herentalse monumenten.

Het schoolse ontwerp van het etiket is van Lore Torfs. 'Uiteraard staat de Keizer op het etiket gehuld in een gele trui. Je ontdekt ook Herentalse monumenten : de Lakenhal, Toeristentoren, Bovenpoort en enkele huizen op het Begijnhof met vooraan de omheining van Van Aerschot.'

'Waardering vanwege de supporters van Rik Van Looy'

'Dat gaat de massa supporters van Rik Van Looy over heel Europa zeker waarderen', vervolgt Luc De Voeght. Het speciaalbier zit vol verrassingen qua ingrediënten, neus, smaakintensiteit en afdronk, gewoonweg een subliem bier perfect op maat voor kampioenen én de massa wielertoeristen.

Onze redactievrienden van de Franse sportkrant L'Équipe gaan er zeker ook aandacht aan besteden. Rik blijft tot vandaag een wielermonument, ook in Frankrijk en Italië.'

Standbeeld voor Rik Van Looy in Grobbendonk

'Burgemeester Marianne Verhaert zou met ons comité in oktober aan het gemeentehuis op het Astridplein een standbeeld voor Rik Van Looy inhuldigen', vervolgt Luc De Voeght.

'Deze feestelijke onthulling stellen we echter door de coronacrisis uit tot volgend jaar in de zomer, zo'n 14 dagen voor de GP Rik Van Looy plaatsheeft. Het standbeeld krijgt een naamplaatje met het palmares van de Keizer en LED-verlichting.'

Met speciale dank aan onze burgemeester Marianne Verhaert en het schepencollege & gemeenteraad, en de sponsors DOMO Elektro (Marcel De Voeght), en Luc De Voeght Consulting.'

In Herentals krijgt Rik Van Looy in december bij z'n standbeeld aan Den Druyts Grote Markt  (eindelijk) LED-verlichting en een naamplaat met z'n palmares.

Foto's Johan Termmeman / Nnieuws.