'Bijzonder veel respect voor jullie allemaal', zegt een dankbare wielerkampioen Wout van Aert op de Grote Markt van Herentals. 'En ook dat jullie massaal het hele jaar door voor mij supporteren.  Zonder jullie zou m'n succes niet mogelijk zijn. Je zou zeggen dat het vandaag crossweer is, niet?'

650 fans trotseren plensbuien, en genieten van hun held

Zo'n 650 fans van  Wout van Aert kwamen vanuit heel Vlaanderen afgezakt naar de Keizerstad.  Ze trotseerden de aanhoudende plensbuien.

Iets voor de huldiging zondagavond lieten de weergoden de regen gewoon met helse bakken uit de hemel vallen. In koor hoorde je toch nog het supportersliedje : ‘Woutje, Woutje, Woutje van Aert' zingen.

Marlène, Hans, Marianne en Chistel kwamen helemaal uit Beringen. 'Wout is toch een grandioos sporter, zo apart, zo sympathiek, zo knap en die heeft een lief vrouwtje met kindje.  We volgen hem al jaren.  Dit is een uniek moment, en we blijven nog eentje drinken in De Zalm, is dat een goed sportcafé?'

dr. Toon Claes (AZ Herentals), die Wout opereerde na zijn zware val in de Tour, mocht zoeken naar verschillen en raakpunten tussen Wout en Rik Van Looy. 'Zeer goed op weg maar, er blijft toch nog wat te doen', was de conclusie die Wout met een glimlach zelf maakte. 

'De Keizer van Hertals...'

De organisatoren van de GP Rik Van Looy hadden voor Wout als cado voor een heerlijke magnum 'De Keizer van Hertals' gezorgd, het ondertussen beroemde ambachtelijk bier van lokale brouwerij Leysen, dat overal furore maakt. Een gastronomisch tintje voor deze fijne hulde. De magnum stond naast Wout op het podium terecht te blinken.

'Krijgt Wout later ook een Wout-biertje?,' vraagt supporter Suzanne uit Larum zich af.

Julian Alaphilippe, Tom Boonen, Philippe Gilbert, Yves Lampaert, Sanne Cant ere-saluut langs vid-call

Langs video-calls onthulde Julian Alaphilippe dat hij ernaar uitkijkt om het in de finale van komende grote koersen het opnieuw tegen Wout te kunnen opnemen. Ook Sanne Cant, Yves Lampaert, Philippe Gilbert en Tom Boonen hadden een fijne vid-boodschap ingesproken.  Michel Wuyts, gewaardeerd VRT-wielercommentator - met pensioen gestuurd - , kwam in z'n bekende stijl ook langs het vidscherm z'n waardering voor de Kempense held bevestigen.

Hulde aan jonge Herentalse sporters

Tijdens de hulde van Wout kreeg ook een groep jonge Herentalse sporters die in hun discipline opvallende prestaties leverden, veel aandacht.  Ze ontvingen uit de handen van de kampioen de stedelijke medailles.

Burgemeester Mien Van Olmen liet Wout nog even tekenen in het Gulden Boek. Kwestie van z'n hulde officieel in de lokale geschiedenis op te nemen.

'HFF-na-tourcriterium hoopt op 2022

Herentals Fietst Feest, het na-tourcriterium Herentals met de Volvo Van Houdt Stadshappening, is al 2 jaar na elkaar uitgesteld door de covid-crisis. 'Afspraak op het na-Tourcriterium 2022 met Wout?', klinkt het bij het HFF-team.

'A rainy Wout-day in Herentals, niet getreurd...'

De Deca-regenponcho's deden hun werk vandaag.  Een rasechte wielerfan laat zich echter niet afschrikken door helse regenbuien. 

Het eerbetoon voor Special Wout gaat de geschiedenis in met een emotioneel tintje.  Hertals mag, samen met Lille, superfier zijn op een Kempense wielerster die z'n horizonten nog verder zal verleggen.  En daar gaat ook onze sportieve jeugd mee van genieten.  Zeker weten. 

Guy Verellen / beelden en foto's Johan Temmerman / NNieuws.